Bobby Root is een kleurrijk persoon. Hij werd bekend als team-rijder van Kona en Cannondale en is wereldrecordhouder Speed Wheelies.  Op het voorwiel kwam hij tot 90,7 km/u en  op  het achterwiel tot 138,6 km/u. Dit leverde hem noteringen in het Guiness Book of Records op.

Soulriding heet zijn meerdaagse workshop. In het bikepark Willingen in Duitsland leert hij bikers hun fietstechniek en downhill prestaties te verbeteren. Hoewel hij hard kan afdalen, rijdt hij geen wedstrijden meer. ”Toen ik met fietsen begon zag ik goede rijders komen en gaan. Er hoefde maar iemand te zijn die net een tikkeltje sneller was, en je kon gaan. Ik heb toen besloten dat ik goed wil zijn door de indrukken die ik achterlaat, en niet door het aantal seconden dat ik een traject afleg”.

Root houdt van sport in de volle breedte. Als jonge renner waren zijn idolen ondermeer Marco Pantani, John Tomac (Downhill) en Tinker Juarez (Cross Country), maar ook stuntman Eviel Knievel.”Ik zag Knievel voor het eerst op TV toen ik een jaar of 8 was. Ik herinner me dat hij met zijn stunts een grote indruk achterliet bij zijn publiek, die man was zo gefocust. Ik wilde ook zoiets, maar had toen nog niet door dat die toekomst voor mij in het fietsen lag”.

Mislukt

Root maakte via een vriendin kennis met het Trialbiken. Via via kwam hij terecht in de bikers-serie New World Disorder. Root deed wheelies op hoge snelheid.”Ik denk dat elke fietser droomt van een wheelie. Bovendien zocht ik naar een manier om me van andere fietsers te onderscheiden. Zo werd de wheelie op hoge snelheid geboren”.Zijn stunts zijn niet zonder gevaar. Een sprong op het bikefestival van Riva mislukte een aantal jaar geleden. Root verloor het bewustzijn. Bij andere ongevallen brak hij zou ongeveer al zijn botten, inclusief zijn rug en nek. Toch denkt de Amerikaan nooit aan stoppen. ”Ik stop pas wanneer mijn lichaam het opgeeft”, zegt hij.”Als een stunt mislukt ben ik alleen maar bezig met herstellen om de stunt daarna opnieuw te kunnen proberen”.

Trainen bestaat voor Root uit het beoefenen van verschillende sporten. Hij doet aan cross country, downhill, motorcross, vechtsporten en trialbiken. ”Thuis moet ik bovendien bijna elke dag houthakken voor de haard”.