Johan van der Velde keert terug in de wielersport. De voormalig winnaar van de het jongerenklassement in de Ronde van Frankrijk en de puntentrui in de Giro komt in het nieuwe jaar in dienst als buschauffeur bij de nieuwe Nederlandse Pro-Continentale wielerploeg.

Het bij het team betrekken van Van der Velde was een lang gekoesterde wens van manager Michael Zijlaard: “Johan heeft natuurlijk heel wat meegemaakt. Op de fiets en ook na zijn actieve loopbaan. Zijn passie voor de sport heeft hem op moeilijke momenten op de been gehouden. En onderschat de rol van de chauffeur niet. Als een man als Johan straks na een mindere wedstrijd bij die jonge gasten een hand op de schouder legt en zegt ‘morgen weer een dag’, dan doet dat wel wat”.

Van der Velde won in zijn carrière drie etappes in zowel de Tour de France als de Giro d’Italia. In de Tour stond hij bovendien één keer als derde op het eindpodium.

In 1988 bereikt de Brabander in een etappe van de Giro als eerste de top van de besneeuwde Gavia. Hij raakt bevangen door de kou, en zou uiteindelijk als laatste aan de finish komen. Later bekende hij dat hij de afdaling met de auto nam, om pas vlak voor de finish de fiets weer uit de auto te halen en zo over de finish te rijden.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6XYLNxXeG1Y[/youtube]