Afgelopen zaterdag nam Joop Zijlaard afscheid van de wielersport. Zijn familie laat dat niet onopgemerkt voorbijgaan. In het boek ‘Joop’ wordt de carrière van de gangmaker uitgebreid beschreven.Afgelopen zaterdag nam Joop Zijlaard afscheid van de wielersport.In het boek ‘Joop’ wordt de carrière van de gangmaker uitgebreid beschreven.

,,Wat een leermeester’’, zegt oud wereldkampioen Francesco Moser nog altijd vol bewondering. ‘’Ik fladderde maar een beetje over de piste, maar na een middag trainen achter de brede rug van Joop Zijlaard kon ik vliegen als een vogel over de piste’’. Welke wielrenner je ook spreekt, ze zijn allemaal vol lof over de Rotterdamse gangmaker. Zijlaard reed met zijn derny vele wielrenners naar de wereldtitel. ‘’In 1979 kwam ik naar het Criterium der Azen in Parijs’’, zegt voormalige tourwinnaar en wereldkampioen Joop Zoetemelk. ‘’De organisator had me aan een andere gangmaker gekoppeld, maar ik wilde Zijlaard. Toen heb ik Joop uit eigen zak betaald en hebben we gedaan wat we in gedachten hadden: winnen’’.

Zijlaard reed vooral zesdaagses. Show is daarvan een belangrijk onderdeel, en de Rotterdammer is er een meester in. Hoewel de show hem ook wel eens te pakken nam. Zoals tijdens de zesdaagse van Stuttgart. De organisatie kwam op de proppen met een travestietenshow en die deelden de kleedkamer met de gangmakers. Zijlaard had een pak bij zich om zich buiten de koers netjes te kunnen kleden. Zijn vrouw was eenmaal terug in Nederland echter niet helemaal blij met dat pak. Want wat deed dat slipje toch in het kostuum? ‘’Gangmakers humor’’, zegt Zijlaard nu lachend. ‘’Maar ik moest wel even pareltjes zweten om het uit te kunnen leggen’’.

‘’De wereldkampioen onder de gangmakers’’, zegt Peter Schep over de Rotterdammer met wie hij ondermeer Europees Kampioen werd achter de derny. ‘’Joop neemt graag het initiatief bij het maken van een strijdplan. Dat is prettig, want ik kan daar heel lang over piekeren’’. Zijlaard is populair onder de renners. Velen vinden hem de beste ooit. Zelf heeft Zijlaard een andere favoriet: Noppie Koch. ‘’Wat ik op en met de derny kan heb ik van Nop geleerd’’, zegt de Rotterdammer.

In de Fiets van januari staat een interview met Joop Zijlaard. Koop hem hier.

 

Joop is een uitgave van 36 Cycling.