‘’De beperkende factor tijdens het presteren in een warme omgeving is de lichaamstemperatuur’’, legt Tom Davids van Argos uit.  De lichaamstemperatuur stijgt door inspanning. ‘’Tot het maximum dat ons brein toestaat, zal het lichaam hierop reageren door de prestatie te verminderen’’. Aangezien je wel je lichaam en spieren wilt voorbereiden op de inspanning van de tijdrit wordt er een warming up gedaan. ‘’Helaas zorgt deze warming up ervoor dat de lichaamstemperatuur al stijgt voordat de tijdrit begint. Met onze koelvesten van IZIbodycooling zorgen we ervoor dat onze renners aan de tijdrit beginnen met lagere lichaamstemperatuur dan wanneer ze dit koelvest niet hadden gedragen tijdens de warming up’’, zegt Davids.

Dit heeft dus als voordeel dat de lichaamstemperatuur meer kan stijgen tijdens de tijdrit, waardoor er dus een betere prestatie geleverd kan worden. Teun van Erp, bewegingswetenschapper van Argos, schat in dat een koelvest een voordeel oplevert van ongeveer drie procent.  

De koelvesten worden de nacht voor gebruik in de vriezer gelegd. ‘’De eerste drie seconden is het erg koud als je zo’n vest aan doet’’, zegt Albert Timmer uit de Argos ploeg. ‘’Maar daarnaa voel je het niet meer’’.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tsdsMogDhEo&feature=relmfu[/youtube]