Meer wielrenners belanden in het ziekenhuis na een ongeval. Dat meldt Veiligheid NL. Het aantal behandelingen van wielrenners op de Spoedeisende Hulp is volgens de organisatie in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld.

Volgens Veiligheid NL, voorheen de stichting Consument en Veiligheid, lag het aantal behandelingen op de Eerste Hulp tussen 2007 en 2010 op 2.000 wielrenners per jaar. In 2011 waren dit er 3.700 en in 2012 zelfs 4.200. Volgens de veiligheidsorganisatie is de stijging opmerkelijk, omdat het aantal uren dat er gewielrend wordt zou afnemen.  ”Het jaarlijks aantal uren dat wielrenners hun sport beoefenen is na 2010 gedaald van 250 naar 200 miljoen uur”, stelt de organisatie. ”Het aantal actieve wielrenners is stabiel gebleven de afgelopen jaren, rond de 1,5 miljoen”.

De meeste slachtoffers zijn mannen van 40 jaar en ouder. Veiligheid NL stelt dat de ernst van de verwondingen ook toeneemt: het zou vooral gaan om fracturen, schouder- en hoofdblessures. De veiligheidsorganisatie denkt dat de toenemende drukte op fietspaden mogelijk een oorzaak is van het toenemende aantal ongevallen: ”Uit nadere analyses  lijken botsingen tussen allerlei typen fietsers de laatste jaren toe te nemen, en relatief veel sterker dan andere typen fietsongevallen. Het gaat hier onder andere om aanrijdingen tussen wielrenners onderling en tussen fietsers en wielrenners”.