Soms ligt de top maar 78 meter boven de zeespiegel. Dat is het geval bij de Koppenberg. En toch is deze helling een legendarische klim uit het wielrennen. Daniel Friebe en Pete Goding bundelden vijftig legendarische beklimmingen in het boek Mountain High. Van 78 meter boven de zeespiegel in het Vlaamse Melden, tot de 3384 meter boven zeeniveau van de Pico de Veleta in Spanje.

‘’Alle beklimmingen waren het toneel van sportheroïek en tegelijkertijd wonderen der natuur’’, stellen de auteurs. ‘Mountain High’ beschrijft de geschiedenis van de in hun ogen bijzonderste klimmen uit het wielrennen. ‘’Het zijn bedevaartsoorden’’. Alle cols zijn voorzien van hoogteprofielen en praktische adviezen als je de klim wilt fietsen. De foto’s zijn van Pete Goding.

Leuk om te weten. Fausto Coppi deed 45 minuten en 22 seconden over zijn klim op Alpe D’Huez in 1952. De Italiaan was de eerste etappe winnaar in het Franse skioord. Een tijd die toch anders klinkt dan de tijden van Marco Pantani en Lance Armstrong. Beide heren reden de klim onder de 38 minuten. Pantani is recordhouder met 37 minuten en 35 seconden.

Het boek wordt besloten met een beschouwing over de Pico de Veleta. Met 3384 meter is dit de hoogste klim van Europa. En hoewel de klim ook af en toe in de Ronde van Spanje werd opgenomen, hoefden de renners nooit helemaal tot de top te rijden. Friebe spreekt van ‘’het verlies van de Veleta’’. ‘’Hij is hoger en zwaarder dan bijna alles in de Tour de France. Toch is hij minder heilig dan de Angliru’’.

Mountain High telt 224 pagina’s en is uitgegeven door Veltman Uitgevers.

ISBN: 978 90 483 0681 7