Opjagen van het wild, vernielen van planten en bomen. De vooroordelen tegen mountainbiken in het bos zijn legio. Toch kloppen ze niet, zo blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit. Mountainbikers brengen de flora en fauna niet meer schade toe dan andere recreanten.
De Wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit deed onderzoek naar het mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug. Aanleiding was ondermeer de vrees buitensporige overlast van mountainbikers.Hoewel het rapport constateert dat er steeds meer sprake is van conflicten tussen fietsers en andere recreanten, kan niet gezegd worden dat de natuur extra te lijden heeft van het ATB-en door de bossen. Mountainbikers brengen de natuur minder schade toe dan ruiters en ongeveer evenveel als wandelaars.
Het rapport wijst wel op de schade die mountainbiken toebrengt wanneer fietsers buiten de vaste route’s rijden. Dieren vertonen dan een sterkere vluchtreactie. Ook planten en andere begroeing heeft dan veel te lijden.”Wanneer mountainbikers zich niet aan de regels houden en niet op de paden blijven kan de overlast en de schade groot zijn, maar dat geldt ook voor paarden, honden en mensen. Het omgekeerde geldt ook: bij goed gedrag is de overlast en schade door mountainbikers te minimaliseren’’, zo stellen de onderzoekers van de Wageningen Universiteit.Diersoorten die gevoelig voor zijn voor verstoring zijn met name de ree, en daarnaast de vrij zeldzame diersoorten boommarter en das. Deze diersoorten zijn erg schuw en om verstoring te voorkomen hebben ze een leefgebied nodig, waar weinig tot geen mensen in de buurt komen.