Steeds meer mountainbikers melden zich op de Eerste Hulp van het ziekenhuis. Dat meldt VeiligheidNL. De voormalige stichting Consument en Veiligheid wijt de toename aan de toenemende populariteit van deze sport.

Jaarlijks worden ongeveer 1900 mountainbikers naar het ziekenhuis gebracht, waarvan ongeveer 10 procent daadwerkelijk moet worden opgenomen. Een valpartij is meestal de oorzaak voor het bezoek aan het ziekenhuis. VeiligheidNL heeft een website gelanceerd voor het voorkomen van blessures.

Ziekenhuis

De kans om als mountainbiker op een Spoedeisende Hulp terecht te komen, is ongeveer gelijk aan die bij andere sporten. Wel is de kans op een ernstige blessure groter. Opvallend: Negen op de tien mountainbikers die in het ziekenhuis worden behandeld zijn man. Ook zijn ze relatief oud: De slachtoffers zijn relatief oud: 63 procent van hen is 35 jaar of ouder.

Negen op de tien keer wordt de blessure veroorzaakt door een val van de fiets. Een aanrijding is zelden de oorzaak: 5 procent.  Meest voorkomende blessures zijn blessures aan de armen of handen (63%). Het gaat vaak om fracturen aan sleutelbeen of schouder. Ook hoofdletsel komt bij mountainbiken regelmatig voor: 13 procent.

Op de site voorkom blessures, worden tips gegeven om zo veilig mogelijk te mountainbiken. Er worden ondermeer tips gegeven over de beste uitrusting en hoe de fiets het beste kan worden afgesteld.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eoSeknBnCX0[/youtube]