Nederlanders geven van alle Europeanen het meeste geld uit aan een nieuwe fiets. Nederlanders hebben gemiddeld 724 euro over voor een nieuwe tweewieler. In Bulgarije is dat slechts 83 euro.

De cijfers zijn afkomstig van COLIBI, de organisatie van Europese fiets- en fietsonderdelen fabrikanten. In Nederland werden vorig jaar ruim 1 miljoen nieuwe fietsen verkocht. In de hele Europese Unie waren dat er 19,7 miljoen. Duitsland en Groot Brittannië zijn met 3,9 en 3,6 miljoen verkochte fietsen de grootste tweewielermarkten van Europa. Groot Brittannië is bovendien één van de weinige landen waar de fietsverkoop het afgelopen jaar steeg. Dit resultaat wordt voor een groot deel toegeschreven aan het succes van de Britse wielrenners op de Olympische Spelen in Londen.

In België werden vorig jaar 450.000 nieuwe fietsen verkocht. Een Belg heeft gemiddeld ruim 410 euro voor een nieuwe fiets over.

Nederland is Europees gezien nog steeds een groot land als het gaat om de fabricage van fietsen en fietsonderdelen. Deze industrie biedt in ons land aan 2264 mensen werk. Europees gezien zijn alleen in Duitsland en Italië meer mensen in de fietsindustrie werkzaam.