Op 21 januari is een nieuw mountainbikenetwerk in Zeeuws-Vlaanderen officieel geopend. Hierdoor worden verschillende routes met elkaar verbonden.  Met één druk op de knop verrichtte gedeputeerde Ben de Reu de opening van het netwerk.

Onder het toeziend oog van de wethouders Frank van Hulle (Terneuzen), Jan Schaalje (Sluis) en Clen de Kraker (Hulst) werden de routes op een groot digitaal bord met elkaar verbonden.

Iedere gemeente heeft zijn eigen mountainbikeroutes, variërend tussen de 35 en 47 kilometer. Elke route is minstens voor de helft off-road en dat is voor de mountainbikers de grootste uitdaging. Zo zet Zeeland zich nu ook voor deze doelgroep duidelijk op de kaart.

“Het mountainbikenetwerk ontsluit veel paden in Zeeuws-Vlaanderen die vroeger een belangrijke rol speelden als verbindingsroute maar bijvoorbeeld ook als smokkelpad. Nergens in Zeeland is zo’n structuur van oude landwegen en kerkepaden nog bewaard gebleven zoals dit in Zeeuws-Vlaanderen het geval is. Dat we nu routes door dit cultuurhistorische landschap hebben mogen leggen is uniek en is iets waar we zuinig en trots op mogen zijn”, aldus Reinder de Jong, projectleider van het Routebureau Zeeland (onderdeel van Promotie Zeeland Delta).

Grensoverschrijdend

Het grensoverschrijdende mountainbikenetwerk brengt de provincies Zeeland, Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen met elkaar in verbinding. In Zeeuws-Vlaanderen liggen zes routes met een totale lengte van ruim 240 kilometer. Deze routes voeren je grotendeels over onverhard terrein. De routes zijn onderling met elkaar verbonden en tevens aangesloten op het routenetwerk in Vlaanderen. De provincies Zeeland, West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hebben samen met het Bloso en Routebureau Zeeland het project Grensoverschrijdende Mountainbikeroutes ingediend in hat kader van het Interreg IV programma Grensregio Vlaanderen-Nederland. Dit project met, letterlijk en figuurlijk, een grensoverschrijdend doel, brengt de mountainbikeroutes onderling bij elkaar.

http://www.vvvzeeland.nl/en/mountainbikeroute