Afgelopen weekend waren we op het Riva Bike festival. Aan het Gardameer presenteerden diverse fabrikanten nieuwe producten en was er een mountainbike- marathon. Ritchey lanceerde diverse onderdelen voor de mountainbike. Niet heel vreemd: de nieuwigheden zijn specifiek voor de 29er mountainbike. Zo zijn er een aantal specifieke sturen en een 29er vaste voorvork. Voor het ruigere offroad rijden introduceerden ze een All Mountain onderdelen reeks.

Sturen
Bij een 29er mountainbike kan het al snel een uitdaging zijn om je stuurhoogte voldoende diep te hebben. Vooral voor rijders met een sportieve rijstijl kan dit wenselijk zijn. Heb je een frame met een relatief hoge balhoofdlengte dan kan je in de knel komen. Om dit op te lossen komt Ritchey met onder andere een a- symmetrisch stuur. Door deze constructie komt het stuur 5mm lager. Is dit nog niet diep genoeg dan is er een soort van omgekeerd riser- model stuur. Dit stuur heeft een “drop” van 20mm.

Vaste voorvork
Wanneer je niet in al te extreem terrein rijdt kan een vaste voorvork een goed alternatief zijn. We testten al eerder een model van Fetherlight. Het Ritchey-model komt er in eerste instantie in de WCS toprange en bestaat voleedig uit carbon. Opvallend is dat de balhoofdbuis niet in een 1,5″ tapered uitvoering is, wat al bij de meeste 29er-frames de standaard is. Met de aansluiting van het voorwiel komt alleen een snelspanner-passing. De remklauw monteer je met een direct-mount passing.

All Mountain
Met de verkoop van de divisie Syncross aan Scott had Rithey geen specifieke producten voor de All Mountain mountainbike. Voor deze fietsen zijn toch sterkere onderdelen nodig door de extreme parcoursen die je op zo`n fiets rijdt. Ritchey lanceert hiervoor een specifiek stuurnok, stuur en zadelpen onder de naam Trail. De modellen zijn in aluminium uitgevoerd en voorzien van een matte afwerking.

Beschikbaarheid
De verwachting is dat de producten rond de zomer beschikbaar zijn. De adviesprijzen zijn nog niet bekend. Voor de rest van het Ritchey-nieuws is het  nog even wachten tot de Eurobike.