De Tour de Bourgogne à vélo (Frankrijk), Vélodyssée (Frankrijk) en de Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg) zijn genomineerd voor de verkiezing  ”Fietsroute van het Jaar”. De prijs is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI. Fietsroutes in binnen- en buitenland komen voor de prijs in aanmerking.

De Tour de Bourgogne à vélo (Frankrijk), Vélodyssée (Frankrijk) en de Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg) zijn genomineerd voor de verkiezing  ”Fietsroute van het Jaar”. De prijs is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI. Fietsroutes in binnen- en buitenland komen voor de prijs in aanmerking. Het is dit jaar voor het eerst dat de prijs wordt uitgereikt.

De jury beoordeelde acht recente, of onlangs ingrijpend gewijzigde, routes in binnen- en buitenland. Selectiecriteria zijn ondermeer bewegwijzering, landschappelijke schoonheid, vrij gelegen fietspaden en originaliteit. Alle routes zijn door de juryleden gefietst. De Fiets- en Wandelbeurs wordt gehouden op 8 en 9 februari.

Tour de Bourgogne

Dit ‘rondje Bourgondië’ bestaat uit vijf aparte fietsroutes, die op elkaar aansluiten. Afwisselend loopt het traject over autovrije wegen, jaagpaden en secundaire wegen. Door de aanleg van een regionaal fietsroutenetwerk, zal de Tour de Bourgogne een complete rondtoer van meer dan 800 km omvatten. Nu is dat nog 580 km.

Vélodyssée
De langste fietsroute van Frankrijk kronkelt langs de Atlantische kust over een afstand van 1200 km. Onderweg fiets je door prachtige landschappen en passeer je toeristische highlights als het Kanaal van Nantes naar Brest, het eiland Noirmoutier, Dune du Pilat en de badplaats Saint-Jean-de-Luz.

Vennbahn
Een grensoverschrijdende fietsroute over de voormalige Vennbahn-spoorweg door Duitsland, België en Luxemburg. Het 125 km lange traject passeert vanaf Aken talloze malen de Belgisch-Duitse grens, voert door de Hoge Venen in Oost-België en eindigt bij Troisvierges in Noord-Luxemburg. Het maximale stijgingspercentage bedraagt slechts 1,7%, waardoor de Vennbahn ook voor minder getrainde fietsers geschikt is.