Echte wielerkenners kregen toch even kippenvel bij het zien van de datum: 2 januari negentienhonderdzestig….
De dood van de kampioen der kampioenen. Il Campionissimo. Kampioen in de overtreffende trap.
 

Voor mij is Coppi ook nog steeds de grootste kampioen. Natuurlijk heeft  Merckx een langere erelijst.
Maar Coppi is voor mij groot omdat hij ondanks de tweede wereldoorlog toch een indrukwekkende sportcarrière op wist te bouwen.

En hij is de oorlog niet ontzien en zelfs krijgsgevangen genomen. De oorlog weerhield hem er niet van om het werelduurrecord scherper te zetten. Grappig detail is dat Coppi gevangen zat samen met Arduino Chiappucci..
……vader van de Claudio! Na de oorlog heeft Fausto een indrukwekkende erelijst bij elkaar gereden.
Maar ik ben en blijft vooral onder de indruk op de wijze waarop. Altijd strijdend met een groot hart. Altijd zorgde hij voor spektakel.

Foto: Fietsheld Valeriano Falsini samen met Ingmar. Valeriano was een vriend en ploegmaat van Fausto Coppi.

Natuurlijk kennen we Coppi van de affaire met de Witte Dame. Coppi kon rekenen op veel kritiek van het Italiaanse publiek en zelfs van de paus. Maar ook hierdoor liet hij zich niet afleiden. Coppi trok z’n eigen plan en
bouwde aan zijn carrière zoals hij vond dat het moest.

Naast zijn indrukwekkende erelijst en wonderschone wijze van koersen is Coppi ook de bedenker van het moderne wielrennen. Trainen achter de derny, de grote plaat, voeding, dokter, materiaal nam hij allemaal onder de loep. Geen ander kampioen had tot dat moment zo de ploegtucht ingevoerd. Gregario’s!
Trots waren ze en trots zijn ze nog. Valeriano was een vriend, trainingsmaat en knecht van Coppi.
Coppi is vandaag 50 jaar geleden overleden. Laat aan Valeriano maar eens een foto van Coppi zien.
Coppi is niet dood. In Italie leeft hij nog steeds in de harten van de Tifosi.
 

 

In dit jubileumjaar zal er in Italie zeer veel aandacht aan Coppi worden  besteed.Voorop loopt de Giro waarbij de etappe door Toscana zal worden opgeluisterd met een aantal strade bianche. Wegen uit de tijd van Coppi.
 
Voor Coppi de mooiste plek om rivaal Bartali te verslaan. De hele Giro zullen er iedere dag weer thema’s rond Coppi zijn. Ook zullen nagenoeg alle grote koersen aandacht besteden aan Coppi. De diverse wielermusea komen met speciale tentoonstellingen.Kranten en tijdschriften komen met specials. Als je dit jaar in Italie bent zal je niet om Coppi heen kunnen.

En geloof me…..Coppi is niet dood ik heb hem pas nog zien fietsen….. 

N.b. de informatie kregen we via de Nederlandse importeur. De bijdrage is van Gerard van Dongen alias GastheerG op ons forum