Pinarello heeft meerdere rechtszaken aangespannen tegen consumenten en handelaren die namaak Pinarello’s in China hebben gekocht. Momenteel zouden in België en Duitsland  in totaal 7 rechtszaken lopen. In België stelt het bedrijf de afgelopen maanden bovendien al zeven zaken tegen mensen te hebben gewonnen die een zogenoemde  ‘Chinarello’ doorverkochten. Ook zegt de fabrikant er in te zijn geslaagd om 16.000 aanbiedingen van namaak merkfietsen van het internet te halen.

Luciano Fusar Poli van Pinarello zegt dat meerdere consumenten en handelaren tegen de lamp zijn gelopen toen hun bestelling werd gecontroleerd door de douane. In de zaken die werden gewonnen zouden boetes van enkele duizenden euro’s zijn opgelegd.  ”We azen vooral op de mensen die nepfietsen met winst proberen door te verkopen”, stelt hij.

Poli denkt dat de  16.000 advertenties die offline zijn gehaald,  bijna 40 procent van de namaak-markt vertegenwoordigden. Toch verwacht de Italiaan dat de strijd tegen de vervalsers nog verre van gewonnen is. ”Deze nepfietsen zijn levensgevaarlijk”, vertelt hij. ”De fietsen zijn van te voren niet aan zware veiligheidstesten onderworpen”. De meest vervalste Pinarello is de Dogma 65.1, de fiets waar onder meer tourwinnaar Chris Froome op rijdt.  Vorig jaar wist Pinarello ook al tienduizenden advertenties met aanbiedingen van nep fietsen offline te halen.

(Foto Future/ Forum Cyclingnews)