De fietsbranche noemt slecht weer als belangrijkste reden voor de tegenvallende fietsverkoop in het eerste half jaar. In deze periode werd 18 procent minder fietsen verkocht in vergelijking met het jaar ervoor.

“Het weer in de eerste maanden van de zomer was slecht”, zegt Wouter Sinke van brancheorganisatie Bovag. “Dat is normaal gesproken de periode dat er veel fietsen worden verkocht.” Van januari tot en met juni 2012 werden 119.000 fietsen minder verkocht, in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit gegevens van GFK Retail. Dit bureau publiceert maandelijks de verkoopcijfers in de fietsbranche. In 2012 werden in het eerste half jaar 544.000 fietsen verkocht.

In augustus trok de verkoop weer aan.  “Augustus was droog”, zegt Sinke. Volgens hem blijkt uit voorlopige cijfers dat er  in deze maand 4 procent meer fietsen werden verkocht dan in de augustus van 2011. Volgens tweewieler.nl was augustus een maand met 25 uur meer zon dan normaal. Toch zal deze goede maand de mindere verkoop in de eerste helft van het jaar niet goedmaken, zo wordt verwacht.

Niet openbaar

Een duidelijk beeld van de verkoop van racefietsen en mountainbikes is lastig te geven. De onderzoekscijfers van GFK zijn niet openbaar. De onderzoeken worden betaald door de fietsfabrikanten en elk merk moet afzonderlijk toestemming geven om hun verkoopcijfers vrij te geven. De meeste fabrikanten houden hun commentaar algemeen. De algemene teneur is dat de verkoop van racefietsen dit jaar niet slecht gaat.

Ook over de verkoopcijfers van mountainbikes wordt niet geklaagd. Volgens tweewieler.nl steeg de omzet in dit segment in juli met maar liefst 29 procent. Dit heeft alles te maken met de opkomst van de 29-er modellen, die inmiddels ruim 15 procent van de totale verkopen in dit segment vormen.

In de top-10 van de racefietsverkoop staat de Bulls Harrier. Dit is een fiets met een adviesprijs van 999 euro. “We hebben er tussen de 1000 en 2000 van verkocht”, zegt directeur Gérard Mimpen van ZEG. “Ik hoor uit de markt dat de fietsen van boven de 5.000 euro moeilijker verkopen. De grens van wat de consument voor een fiets over heeft, ligt nu tussen de 4.000 en 5.000 euro.”