Misschien heb je ze al bij Evans aan zijn voeten gezien: de Diadora Jet Racer. Niet alleen het ontwerp van de Diadora`s is opvallend. Deze Italiaanse topraceschoen heeft een innovatieve carbon zool en een hoogwaardige afwerking. Door het zogenaaamde net breathing system kan vocht en warmte wel uit de schoen, maar er niet in.De Jet Racer werd vorig jaar gelanceerd nadat Evans er de Tour mee won. Innovatief aan de schoen is de carbon zool met zijn veelheid aan openingen. We zien ventilatiegaten wel bij meer fabrikanten, maar dan is er wel het nadeel: rijd je in de regen, dan heb je sneller natte voeten. Bij Diadora ontwikkelden ze hiervoor een speciaal membraam. Zweet en warmte kan er wel uit, maar vocht en modder er niet in. Houden we de onderkant van de schoen lange tijd onder een stromende kraan dan komt er inderdaad echt geen water in.

Pasvorm
Een maat 45 brengt 679 gram op de weegschaal. Niet extreem licht, vergelijkbaar met het vorige topmodel van Diadora. De pasvorm is normaal, en een maat 45 valt ook als een maat 45. Dit wil bij andere Italiaanse merken nog wel eens anders zijn. De afwerking staat op een hoog niveau. Zo zijn er aan de binnenzijde geen randen en harde overgangen voelbaar. De afstelling maak je met een klikverbinding en twee klittenbandsluitingen. De bovenste klittenband heeft ook nog eens een blokkering, die losraken tegen moet gaan. De hiel heeft een bij elkaar geknepen vorm zodat je hak goed opgesloten zit en niet omhoog komt. De bovenste sluiting is in drie standen af te stellen zodat je de goede aansluiting met je wreef kunt vinden.

Op de weg
De carbon zool voelt voldoende stijf aan, bij stevig aanzetten voel je dat deze niets meegeeft. De inlegzool die ook voorzien is van een gatenpatroon geeft wel minder steun dan dat ik gewend ben. Mijn voeten vallen namelijk wat naar binnen waardoor ik aangepaste inlegzooltjes gebruik. Dat de warmteafvoer beter is, is niet te bevestigen. De schoenen die normaliter gebruikt worden hebben namelijk óók ventilatiegaten in de zool. Wel voelt het vergelijkbaar aan.

Conclusie
Vind je de schoen iets te opvallend, de links afgebeelde model zit ook in het assortiment van de verdeler. De afwerking en techniek die de schoenen bevatten staan op een hoog niveau. En fiets je een keer in de regen dan is het wel zo prettig dat je niet direct natte voeten hebt! Het is met 349,95 euro wel een hele investering, maar is de pasvorm goed dan heb je wel een exclusief model met een hoogwaardige afwerking.

Gewicht: 679 gram
Maatvoering: 38-47 alleen hele maten
Adviesprijs: 349,95 euro
Website verdeler: Jacobsons