Voor het geval dat je pech onderweg hebt biedt een mini-tool snel uitkomst. Het gereedschap in zakmes formaat past handig achter in je shirt of zadeltasje. De Tacx Pandora is met de uitrusting van 2 losse bandenlichters, 2, 2½, 3, 4, 5, 6, 8 mm inbussleutels, Torx T25, +/- schroevendraaier, mini-kettingpons, mes, zeskant ringsleutels 8, 10, 15 mm en nippelspanner erg compleet! En natuurlijk kan de flesopener ook handig zijn!

Cijfertjes
De afmetingen zijn met 37x34x118 millimeter vrij fors voor een mini-tool. Ook het gewicht is met 247 gram niet gering. Oorzaak: het hoogwaardige materiaal RVS en het gebruik van staal. Dit moet wel voor een lange levensduur zorgen.

Praktijk
De behuizing is simpel uit elkaar te klikken zodat je 2 losse bandenlichters hebt en 2 delen. De kunststof bandenlichters werken goed bij het wisselen van een bandje. Een 10-speed ketting repareren met de kettingpons gaat simpel en kost niet veel kracht. Dit komt vooral doordat je een behoorlijke hefboom hebt. De behuizing is niet heel vriendelijk, scherpe overgangen kunnen bij stevig gebruik vervelende drukpunten vormen in je hand. De keuze om de 6mm imbusmaat maar 18mm van lengte te maken is logisch om materiaal te besparen. Maar zit een bout wat meer verstopt in een constructie dan heb je wel een probleem: Je kunt er niet bij.

De 6mm inbus is behoorlijk kort qua lengte

Conclusie
De tool is erg compleet, maar is voor het gebruik voor een racefiets en mountainbike uitgerust met “onnodige” ringsleutels. Hiervoor in de plaats hadden we graag een langere 6mm inbus gezien. De bandenlichters en kettingpons zijn prettig in gebruik en werken na behoren. Maakt het gewicht je niet veel uit dan is deze een goede keuze. Zoek je een kleiner en lichtere variant dan zijn er genoeg andere opties. Zie ook het december (2011) nummer van Fiets waarin we gelijksoortige tooltjes aan de tand voelden.

Pandora Multitool T4820
Prijs: €24,60 / gewicht: 247 gram
www.tacx.com