Fotograaf Joris Knapen werd afgelopen weekend flink in het zonnetje gezet. Zijn foto van de vallende Julian Alaphillipe werd uitgeroepen tot Sportfoto van het jaar 2016. “Dit is voor mij ook een grote verrassing”, zei Knapen bescheiden tegen de NOS.

Knapen stond tijdens de tijdrit in de Tour de France op het juiste moment op de juiste plaats. Door de hevige wind speelde Knapen met de gedachte dat er wel eens een valpartij plaats zou kunnen vinden. Hij zocht een mooi plekje op en bleef geduldig wachten. Plots kwam Julian Alaphilippe het beeld inrijden. Hij verloor de controle over zijn fiets en kwam hard in aanraking met de rotsmuur. “Ik hoorde hem schreeuwen en zag dat hij gegrepen werd door de wind. Je blijft hem gewoon volgen en wonder boven wonder heeft hij helemaal niets”, aldus Knapen.

“We waren het echt in één keer eens”, legt de jury uit waarom de foto van Knapen de beste is. “We hebben duizenden foto’s gezien, maar deze sprong er echt uit. We hebben er met zijn vieren niet lang over na moeten denken.”