Op de Interbike fietsbeurs in Las Vegas is een alternatief wattagemeet systeem gepresenteerd dat aanzienlijk goedkoper is dan de meeste gangbare systemen. Het apparaatje heet StageOne, weegt 20 gram en wordt aangeboden voor een prijs vanaf 699 Amerikaanse dollar, ongeveer 530 euro.

De StageOne kan alleen op aluminium cranks worden gemonteerd. Producent Stages Cycling claimt dat de metingen een foutmarge hebben van ongeveer twee procent. Het apparaatje zendt data via de zogeheten ANT+ en Bluetooth Smart protocollen. Stages Cycling maakt geen computertjes. Er is dus een computer of telefoon nodig van een ander merk: bijvoorbeeld de Garmin Edge 500.

De StageOne wordt verkocht inclusief crank. Het is niet zo dat je het apparaatje zelf op een bestaande crank kunt monteren. Een Shimano Ultegra 6700 crankset kost inclusief de StageOne omgerekend 840 euro, een set SRAM kost omgerekend 685 euro voor een complete crankset. Een Shimano 105 crank kost met de StageOne omgerekend 530 euro, maar dat is dan weer geen complete set.

Zustersite Bikeradar testte het apparaatje tegelijk met een PowerTap. De meting van de StageOne blijkt behoorlijk accuraat.

Toch zijn er ook nadelen aan de StageOne. Het apparaat meet alleen op de linkercrank. Het moet daarom het totaal aantal watts berekenen via een algoritme. Een functie als het verschil in vermogen tussen het linker en rechterbeen is daarom niet beschikbaar. Stages Cycling zegt niet met de topmodellen onder de wattagemeters te willen concurreren. Het bedrijf zegt vooral te mikken op de groep fietsers die een SRM of Powertap, nu nog te duur vinden. Het is niet bekend of de StageOne binnenkort ook in Nederland wordt uitgebracht