Het seizoen van de strandraces start in november. Op 13 november kun je de uitdaging aangaan om van Hoek van Holland naar Den- Helder te strandracen. Deze tocht gaat over 130 km. Onderweg zijn er 2 verzorgingspunten. Vind je 130 km te ver dan is er op 19 november de Rabo Beach Challenge over 46 km. Waarbij zowel de start als finish in Scheveningen is. Denk je meer voorbereiding nodig te hebben? Dan is bijvoorbeeld op 11 December Noordwijk-IJmuiden-Noordweek of 7 januari Egmond pier Egmond een optie. Deze laatste tocht gaat over een afstand van 36 kilometer.

Op het strand is de rolweerstand vaak een erg grote factoor in de snelheid die je kunt ontwikkelen. Speciaal voor het strand heeft Schwalbe de Super Moto band in het gamma. Deze band is een variant van de Big Apple maar dan zonder anti-leklaag. Voor 2012 heeft de band een vernieuwd profiel en is nu ook beschikbaar voor de 29-er. De band is 60mm breed waardoor deze meer op het zand drijft in plaats van weg zakt. Hierdoor verlies je minder je snelheid.

Wat we bij Fiets al eens testten met een wattage meting en uit ervaring: een 29-er is zo`n 10% efficienter op het strand. Het is wel aan te bevelen als je ambitie hebt voor een snelle tijd te gaan om de bandenspanning laag (lees rond de 1 bar) en met vloeibaar latex te rijden voor enige protectie tegen lekrijden. Lekrijden op het strand zul je denken? Schelpen die op het strand liggen en golfbrekers van stenen die je onderweg tegenkomt kunnen je een lekke band bezorgen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ObooDsplJC0[/youtube]

www.beachbiking.nl

www.rabobeachchallenge.nl

egmondpieregmond.nl

www.mtbbeachrace.nl

www.schwalbe.com