Veel deelnemers aan de Marmotte wachten nog steeds op de terugbetaling van hun teveel betaalde startgeld. Per deelnemer gaat het om 90 euro. De fietsers hadden hun startbewijs voor de zware tocht door de Alpen geboekt via Alpe D’Huez Fietsreizen.

De schrik was groot bij de wielrenners die bij het bewuste bedrijf geboekt en betaald hadden voor de tocht over de Glandon, Telegraphe, Galibier en Alpe d’Huez. ‘’Vijf dagen voor de start kregen we plotseling een bericht van de Franse organisatie’’, vertelt Marc Starremans. ‘’Of we ons startgeld ter plaatse wilden voldoen. Want er waren problemen met Alpe D’Huez Fietsreizen’’. Starremans betaalde met tegenzin. ‘’Je hebt er toch maanden voor getraind. Dan haak je niet om 90 euro af’’. Uit een boekingslijst van Alpe D’Huez fietsreizen blijkt dat meer dan 330 mensen via deze organisatie een startbewijs hebben aangeschaft. De Marmotte geldt als één van de zwaarste cyclosportieven in de wereld. Er doen bijna 7.500 fietsers aan mee. Ongeveer 1.500 van hen komen uit Nederland.

Marjolijn Courbet van Alpe D’Huez Fietsreizen zegt in een reactie dat zij een conflict heeft met de organisator van de Marmotte. Dit zou te maken hebben met de koppelverkoop van startbewijzen. ,, Wij zijn dit jaar benaderd door een Belgische touroperator of we samen met hen een zaak hierover wilden aanspannen. Als wij startbewijzen voor de Marmotte willen kopen, moeten wij verplicht ook kaarten afnemen voor de Trophee de l’Oisans’’. De Trophee de l’Oisans is een week van evenementen voor de Marmotte, met de cyclo La Vaujany, twee tijdritten en de Marmotte zelf. Courbet: ‘’Bij elke vierde startkaart voor de Marmotte moeten we verplicht ook een startbewijs voor de Trophee aanschaffen. Die startbewijzen raken we helaas aan de straatstenen niet kwijt’’. Volgens haar heeft de Belgische touroperator de organisator van de Marmotte aangeklaagd bij het Europese Hof. Ook een Italiaans bedrijf in fietsvakanties zou zich bij deze aanklacht hebben aangesloten.

Haarspelden Alpe D'Huez MarmotteNiet nagekomen

Directeur Jean Louis Bourdeau van organisator Top Club France heeft een ander verhaal. ‘’Alpe D’Huez Fietsreizen is zijn verplichtingen niet nagekomen’’, vertelt hij aan Fiets. ‘’Dit bedrijf heeft iets meer dan een kwart van het bedrag betaald dat ze ons verschuldigd zijn. Ook werden de namen van de deelnemers niet op tijd aan ons doorgegeven’’.  Volgens informatie die Top Club France de redactie van Fiets verstrekte is op 14 maart 2014 10.000 euro overgemaakt. In totaal zou volgens de Marmotte organisator 36.540 euro moeten worden overgemaakt. 26.540 euro is dan nooit aan de Franse organisatie overgemaakt.

Volgens de directeur van Top Club France moeten touroperators inderdaad startkaarten afnemen van andere evenementen als ze tickets voor de Marmotte kopen. ‘’U kunt zich voorstellen dat iedereen graag kaarten wil kopen in het eerste startvak. Dat doen we dus niet. Touroperatours moeten bij ons daarom pakketten afnemen met meerdere soorten kaarten: die voor de startvakken vooraan, startvakken achteraan en voor de Trophee de l’Oisans. Van alle Marmotte deelnemers doet ruim 10 procent mee aan meerdere evenementen in die week. Vandaar dat de touroperators ook een beperkt aantal kaarten voor de Trophee moeten afnemen’’. Van een juridische procedure die door diverse touroperators is aangespannen, is hem niets bekend. Andere touroperators waarmee we contact hebben opgenomen stellen de koppelverkoop van startbewijzen overigens niet onredelijk te vinden.

Coulance

Volgens Bourdeau is uit coulance besloten om de deelnemers die bij Alpe D’Huez fietsreizen hadden geboekt, toch te laten starten. ‘’Daar was nogal wat werk mee gemoeid. We moesten Nederlandstalige mensen inhuren om de gedupeerden te ontvangen en alsnog in te schrijven. Helaas was tijdens de inschrijving niemand van Alpe D’Huez Fietsreizen aanwezig om te helpen of om duidelijkheid te geven’’.

Marjolijn Courbet stelt dat ze dit graag had willen doen. Volgens haar was Alpe D’Huez Fietsreizen niet welkom in hun promodorp. Courbet belooft dat iedereen zijn geld terug krijgt. ‘’Geen paniek’’, schrijft ze in een mail aan Marc Starremans. ‘’Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak, maar zijn het zat om naar de corrupte pijpen van de Franse organisatie te dansen’’. Volgens haar wordt het geld teruggestort zodra Top Club France het geld dat al voor de startbewijzen was betaald, heeft terugbetaald. Courbet ontkent dat ze niet aan haar betalingsverplichtingen richting de organisator van de Marmotte heeft voldaan. ‘’Ik heb alles betaald en heb bovendien alle namen van de deelnemers aan de organisatie op tijd doorgegeven. Sportcommunication liegt gewoon. Alle deelnemers aan de Trophee kregen bij de start van de Vaujany in het weekend voor de Marmotte gewoon hun startbewijs. Toen was er niets aan de hand. Sportcommunication heeft enkele dagen voor de Marmotte gedreigd dat we de zaak tegen hen moesten laten vallen. Anders zouden ze geen zaken meer met ons doen’’.

Alpe d'HuezDirecteur Jean Louis Bourdeau ontkent het verhaal van Courbet op zijn beurt. ‘’Ik wil eerst even zeggen dat ik dit vooral voor die paar honderd Nederlandse en Belgische deelnemers heel vervelend vind’’, zegt hij. ‘’Je komt naar de Marmotte voor je plezier en niet om je zorgen te maken over niet betaalde startgelden. Maar ik kan wel zeggen dat wij het bedrag dat we teveel hebben geïncasseerd inmiddels weer hebben teruggestort. Dat ging om een klein bedrag’’. Volgens Courbet was dat 1.500 euro. ‘’Een fractie dus van wat ik heb overgemaakt aan de Franse organisatoren’’. Fiets heeft Alpe D’Huez Fietsreizen gevraagd om inzage te krijgen in de bankoverschriften. Hoewel Courbet ons heeft toegezegd dit te willen doen, hebben wij deze inzage uiteindelijk niet gekregen.

Geen ANVR

Alpe D’Huez Fietsreizen is niet terug te vinden in het ledenregister van reisorganisatie ANVR. De gedupeerden kunnen daarom geen beroep doen op de Geschillencommissie Reizen, bevestigt woordvoerder Mirjam Dresmé van de ANVR. Ook is Alpe D’Huez Fietsreizen niet lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. ‘’Er bestaat een wettelijke verplichting om een garantieregeling te hebben’’, vertelt Dresmé. Wel staat Alpedhuezfietsreizen.nl als eenmanszaak ingeschreven in het handelsregister van de Kamer Koophandel in Den Bosch.

Gedupeerde Danny de Wijs heeft overwogen om zijn rechtsbijstand aan te spreken om zijn geld van Alpe D’Huez Fietsreizen terug te vorderen. Maar dat bleek niet mogelijk. ‘’90 euro is te weinig om een zaak aan te spannen’’.

Alpe d'huez Advocaat Jerry Weldam uit Utrecht ziet nog twee mogelijkheden voor de gedupeerden: zich verenigen of aangifte doen. ‘’Als klant heb je in principe niets te maken met de problemen met een externe partij. Alpe D’Huez Fietsreizen zal het geld gewoon terug moeten betalen. Als je als gedupeerden een groep vormt, dan gaat het wel om een aanzienlijk bedrag die een procedure de moeite waard maakt’’.

Ook is aangifte doen bij de politie volgens de jurist een overweging. ‘Ik sluit niet uit dat je dit als oplichting zou kunnen zien’’.

Geloofwaardig

Jaap de Vries reed de Marmotte met zijn fietsvrienden. ‘’In totaal hebben we voor 13 man een startkaart gekocht via Alpe D’Huez Fietsreizen. Het ergste vind ik dat we nooit antwoord krijgen op de mailtjes die we aan Alpe D’Huez Fietsreizen sturen. Ik heb niets te maken met het conflict dat deze reisorganisatie heeft met de Marmotte’’. De Vries stelt de praatjes van Alpe D’Huez Fietsreizen inmiddels niet meer te geloven. ‘’Als ze op de site stellen dat een meerderheid van de gedupeerden inmiddels schadeloos is gesteld, dan vraag ik me af waarom niemand van onze groep van 13 zijn geld niet terug heeft gehad’’.

‘’Ik heb nu gewoon het geld niet’’, zegt Courbet. ‘’Ik ben inderdaad niet lid van de ANVR of een schadefonds, maar ik ben wel verzekerd. Ik kijk nu of ik via deze verzekering mijn klanten schadeloos te stellen. Ook bekijk ik de mogelijkheid om een lening af te sluiten om mensen schadeloos te stellen. Ik vind het allemaal erg vervelend voor de mensen die bij mij hebben geboekt. Dat kon dit jaar al voor de achtste keer. Elk jaar ging het goed, totdat ik dus in conflict kwam met de organisator van de Marmotte’’.

Excuses

Directeur Jean Louis Bourdeau zegt inmiddels behoorlijk met de affaire in zijn maag te zitten. ‘’We hebben Alpe D’Huez Fietsreizen meermalen verzocht om de openstaande termijnen aan ons te voldoen. Steeds kwam er een excuus: ze was overgestapt naar een ander bedrijf, ze verbleef in de Verenigde Staten. Ook kregen we de melding dat Alpe D’Huez Fietsreizen niet zelf naar de Marmotte zou komen omdat mevrouw Courbet in het ziekenhuis lag’’. Bij Sportcommunication zouden twaalf deelnemers zich over Alpe D’Huez Fietsreizen hebben beklaagd. Bij Fiets zijn vijftien namen van gedupeerden bekend.

Danny de Wijs is de zaak inmiddels spuugzat. ‘’Ik wil mensen vooral waarschuwen niet met Alpe D’Huez Fietsreizen in zee te gaan’’. ‘’Controleer altijd met wat voor bedrijf je in zee gaat’’, adviseert advocaat Weldam. ‘’Doe bijvoorbeeld geen zaken met een reisorganisatie als er ze geen ANVR lid zijn’’.

Ook gedupeerd? Mail naar redactie@fiets.nl