Bij het op de fiets springen kan veel fout gaan. Te hoog opspringen en een stuiterende fiets zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Denk er maar niet aan dat je met gevoelige lichaamsdelen op de bovenbuis terechtkomt. Auw! Frank Overton leert ons de techniek van het op de fiets springen.

Laat de fiets niet hard neerkomen

Als je met de fiets op je schouder net een trap hebt genomen of over enkele planken bent gesprongen: zorg dat je de fiets altijd voorzichtig weer op de grond zet. Op een stuiterende fiets is het moeilijk opspringen. Bovendien is de kans groter dat je ketting eraf loopt. Zet de fiets neer met je rechterhand op de bovenbuis, en hou met je linkerhand de linker shifter op het stuur vast.


Ga niet hinkelen
Veel beginnende veldrijders aarzelen als ze op hun fiets willen springen. Vaak hinkelen ze eerst een paar pasjes op hun linkervoet voordat ze de sprong wagen. Dat is fout. Het opspringen moet met een vloeiende pas gebeuren.
De juiste pas kan je trainen door langzaam naast de fiets te lopen. Hou je handen op de shifters. Na een paar passen stap je eerst vooruit met je linkerbeen, en daarna sla je je rechterbeen over het zadel. Herhaal dit een paar keer en voer pas daarna de snelheid van je pas op.

Spring niet te hoog
Als je na een hoge sprong op het zadel neervalt wordt het risico op een lekke band groter. Ook is de kans aanwezig dat je verkeert neerkomt op de fiets. Je moet bij de opsprong het zadel raken met de binnenkant van je rechter dij. Je glijdt dan vanzelf goed naar het zadel door.

Spring op het juiste moment
In een wedstrijd moet je altijd op het juiste moment weer op de fiets springen. Het heeft geen zin om dat op een steile helling te doen, of op een hobbelige ondergrond. Wat langer doorrennen levert meer rendement op.

Stap voor stap

Hou de handen op de shifters nadat je de fiets voorzichtig hebt neergezet. De fiets is altijd rechts van je.

 

Zet je linkerbeen voor, draai je heupen in zodat ze naar de fiets toewijzen.

Breng je rechterdij met een klein sprongetje net boven het zadel

Glij door over je rechterdij totdat je weer in het zadel zit.Klik je rechtervoet weer in het pedal. Waarschijnlijk staat deze trapper omhoog waardoor je meteen weer snelheid maakt.

Klik hierna ook in het linkerpedaal. Fietsen maar!