Extra comfort boven minder rolweerstand. Veloflex heeft een iets bredere versie van de Corsa en Master draadband op de markt gebracht. De band is 25 mm breed. Ze zijn specifiek bedoeld voor het gebruik in stijve carbonfietsenen. Roberto Colleoni van Veloflex zegt dat de nieuwe band er is gekomen op aandringen van enkele profrenners.

Extra comfort boven minder rolweerstand. Veloflex heeft een iets bredere versie van de Corsa en Master draadband op de markt gebracht. De band is 25 mm breed.

Ze zijn specifiek bedoeld voor het gebruik in stijve carbonfietsenen. Roberto Colleoni van Veloflex zegt dat de nieuwe band er is gekomen op aandringen van enkele profrenners. ‘’De profs vroegen ons om een band te ontwikkelen die beter bestand was tegen schokken en die comfortabeler reed’’.  De aanleiding is dat fietsen steeds stijver worden. ‘’ Er blijft niets meer over om trillingen en kleine oneffenheden in de weg op te vangen. Om die reden besloten wij om te kiezen voor een bredere band. Die kan een groter volume lucht bevatten waardoor we druk van de band kunnen verminderen’’.

Voor de renner betekent de bredere band meer comfort op de fiets. Colleoni: ‘’Er zijn profrenners die dit jaar alle drie de grote rondes, dus zowel Giro, Tour als Vuelta, met de nieuwe 25mm banden hebben gereden. Ze vonden de banden comfortabeler, beter in afdalingen en ze voelden niet zwaarder aan zoals je van een bredere band zou verwachten.”

We vroegen Colleoni of de bredere band geen probleem stelde voor een verhoogde rolweerstand. Colleoni: “Het is duidelijk dat de rolweerstand van een 25mm band bij de voorgeschreven bandendruk een beetje hoger zal zijn dan bij een 23mm band, omdat een groter oppervlak van de band de grond raakt. Maar op basis van de feedback die we van de profrenners hebben gekregen is dit absoluut aanvaardbaar. In de praktijk weegt het voordeel van hoger comfort en lager risico op lekrijden ruimschoots op tegen de licht verhoogde rolweerstand.”

Note van redactie: bij gelijke bandendruk zal een bredere band juist minder rolweerstand geven. De oorzaak hiervan is dat de zijwangen van de band minder hoeven te vervormen door het bredere contactvlak. Door de kleinere vervorming is er dus juist minder energie-verlies bij een bredere band!