Het boek ‘Verademing’ van Bram Bakker en Koen de Jong is tot het eind van de maand gratis te downloaden. In dit boek beschrijven de schrijvers het nut van het doen van ademhalingsoefeningen.Het boek ‘Verademing’ van Bram Bakker en Koen de Jong is tot het eind van de maand gratis te downloaden. In dit boek beschrijven de schrijvers het nut van het doen van ademhalingsoefeningen.

‘Verademing’ zoemt niet alleen in op sport. Wielertrainer De Jong probeert met zijn co-auteur ook het verband tussen ademhalingen en uiteenlopende psychische en fysieke klachten
inzichtelijk te maken. Dit verband is volgens De Jong vaak niet direct waarneembaar en er zou maar weinig aandacht aan worde besteed.

Eén van de wielrenners die veelvuldig gebruikt maakt van ademhalingsoefeningen is baanwielrenner Tim Veldt. Hij doet de oefeningen volgens De Jong tot enkele seconden voor een wedstrijd. ‘Hij kan zo lang mogelijk de rust bewaren en zo zijn energievoorraden te sparen voor het moment suprême’’. Volgens de auteur zijn er veel gedoodverfde medaillewinnaars, die hun doel niet haalden, omdat ze in de uren voor de grote finale nerveus hyperventileerden. Hun energie hadden ze daarmee voor de start al verbruikt.