Bart Brentjens stelt onderweg zijn zadel bij

Een aankondiging op Facebook, parcours verkenning van de Bart Brentjens Challenge met de naamgever, deed me afgelopen maandag afreizen na Eijsden. Het parcours is voor de 2011 editie van de BBC op enkele plaatsen gewijzigd. Zo is er een extra lus in de Belgische Voerstreek die voor meer uitdaging moet zorgen.

De BBC is een mountainbike marathon over 107 km. De tocht is 1 grote lus van 105 km en gaat door Nederland en Belgie. Er is tevens een kortere versie waar je de keuze hebt tussen 57 en 78 km. Tijdens het evenement wordt er voor de wedstrijdrijders gestreden om het Nederlands Kampioenschap en Belgisch Kampioenschap marathon. Vorig jaar reden er zo`n 3000 deelnemers mee.

Tekst en foto`s: Mathijs Wagenaar

Rond 10 uur was het verzamelen. Voor vertrek trakteerde Bart Brentjens op een lekkere Limburgse vlaai. Het is nog afwachten of dit op 9 oktober wanneer de zevende editie van de BBC van start gaat ook gebeurt!

Met een groep van 13 wedstrijdrijders begonnen we aan het avontuur. In de nacht had het behoorlijk geregend getuigende de vele plassen en de drassige en glibberige ondergrond. Het eerste deel is vrij vlak met wat asfaltstroken. Hierna verandert het al snel, pittige klimmen die behoorlijk lang doorlopen. Ik bedenk me af en toe: “zal ik mijn wielen controleren of deze niet aanlopen?

Ondanks de gladde ondergrond reden de nieuwe Vredestein Spotted Cat 29-ers behoorlijk goed, zittend slipt deze niet door en in de bochten geven ze ook behoorlijke grip. Een smalle snelle afdaling over een smal pad met stenen vergt veel concentratie om de goede lijn te kiezen. Brede paden en smalle paden wisselen elkaar snel af waardoor het parcours erg afwisselend is. Op de karrenspoorpaden is het goed opletten dat je niet tegen het randje opstuurt! Ver voor je uit kijken helpt in ieder geval goed. Dat het soms verraderlijk glad was bleek wel bij een voorligger, op een glad deel maakte hij ongelukkig kennis met de ondergrond.

Een kudde schapen versperde de weg

Hopelijk is de schaapsherder op 9 oktober niet op pad met zijn kudde op het parcours. De complete schaapskudde bleef mooi afwachtend op het pad staan. Even een extra lusje maken bleek een snellere route.

Een snelle asfalt afdaling zorgde voor de maximum snelheid van 67 km/h. De brede paden tussen de akkers met het nodige stuiteren en zuigende ondergrond maakt het een vermoeiende rit. Het is goed opletten, een snelle afdaling met direct een steile klim vergt het kleinste verzet. Met snel schakelen en op het puntje van het zadel zittend kom ik boven.

Na zo`n 60 km stoppen we bij een huis, ik denk eindelijk even rust. Echter is de rust van korte duur, bidons vullen en weer gaan! Ik voel in de klimmen mijn kracht afnemen en dat ik behoorlijk leeg begin te raken na zo`n 3,5 uur stevig mountainbiken. Met nog zo`n 25 km te gaan besluit ik af te steken na het beginpunt. De finale zal ik 9 oktober meemaken bedenk ik me, wanneer ik hersteld ben tenminste…

www.bartbrentjenschallenge.nl

Onderweg even bidons vullen