Op de website zijn foto’s, filmpjes en uitgebreide informatie te vinden over hoe je zonneschade kan herkennen en wat je kunt doen om je huid te beschermen èn te controleren. Actinische keratose is de medische term voor zonneschade. Dit zijn plekjes die kunnen uitgroeien tot huidkanker. Het komt voor bij 25% van de mensen ouder dan 40 jaar die op het noordelijk halfrond wonen.
Als je weet hoe ze voelen en eruitzien, kun je ze in de gaten houden, bijvoorbeeld met de app Huidmonitor van Stichting Melanoom. Huidkanker komt niet alleen voort uit verdachte moedervlekken. Het in de gaten houden van je huid is dan ook van belang naast verstandig zonnen, zo geeft dermatoloog Marcel Bekkenk, bedenker van de Huidmonitor, aan: “Wees bewust van veranderingen op je huid en van de schade die de zon op je huid kan aanrichten. Ontdek je een verdachte vlek, ga dan altijd naar de huisarts.”

Wat is zonneschade?

Actinische keratose is een huidaandoening die te herkennen is aan roodachtige, schilferige plekjes. Ze kunnen variëren in grootte, vorm en kleur. Meestal zijn de plekjes kleiner dan 1 cm. Als je je huid controleert is het niet alleen belangrijk om te kijken, maar ook om je huid goed te voelen. Zonneschade voelt ruw aan, vergelijkbaar met de structuur van schuurpapier. Deze plekjes kunnen vanzelf overgaan. Er is echter een kleine kans dat een of meer plekjes zonneschade uitgroeien tot huidkanker. Door je huid in de gaten te houden kun je veranderingen tijdig signaleren. Als je verandering van je huid signaleert of verdachte plekjes ontdekt, neem dan altijd contact op met je huisarts.