Voor Fiets nr. 3 testten we 12 fietscomputers met hartslagmeter. Een model dat hier ook tussen past, is de nieuwe Cateye Q3. Cateye levert het product in een mooie verpakking: een koker die met een rits is af te sluiten. Handig voor onderweg en zo raak je in ieder geval de gebruiksaanwijzing niet zo snel kwijt… In de verpakking vind je naast het horloge: een steun voor het stuur, een gecombineerde cadans- snelheidsmeter, hartslagband, gebruiksaanwijzing  en een cd. Op de schijf is een gebruiksaanwijzing in het Nederlands te vinden. Een kit om de data naar je computer te zenden – via usb – en deze in de analyse software  uit te lezen is er voor 49,95 euro.

Aan de slag
Met behulp van de gebruiksaanwijzing is het simpel om de gecodeerde sensoren te koppelen. De gecombineerde cadans/snelheidssensor is met twee tiewraps aan je frame te monteren. De cadanssensor is nog af te stellen voor een goede ontvangst. De gecodeerde draadloze verbinding werkt met een 2.4HHz signaal. Je kunt vijf verschillende hartslagzones instellen. De hartslagmeter bestaat uit een relatief groot buigzaam kunststof deel. Bij de concurrentie zien we hier al vaak net een wat meer comfortabel model terug waar meer elastisch materiaal gebruikt wordt. Cateye heeft duidelijk de keuze gemaakt om het horloge je trainingspartner te laten zijn, de hartslagweergave is prominent aanwezig op het scherm. De tijd, cadans en snelheid zijn een stukje kleiner weergegeven. De computer houdt van elke parameter de gemiddelde en maximale waarde bij. Train je met tijdintervallen, dan kun je je rondetijden klokken.

Conclusie
Doordat Cateye bij de Q3 heeft gekozen voor een relatief klein scherm voor de weergave van de gegevens is het geen log model geworden. Hierdoor – en door het geslaagde ontwerp – is het horloge ook goed te gebruiken naast het sporten. Ben je naast fietser ook hardloper, dan heb je aan de Cateye een goede trainingspartner. Met de vele instelbare hartslagzones biedt de computer volop mogelijkheden. Gebruik je deze opties niet, dan zijn er genoeg goedkopere modellen te vinden. Zoek je een model waar je naast de hartslag ook gegevens zoals snelheid of gereden afstand beter af kunt lezen, dan zouden we voor een ander product gaan. In de test in Fiets nr. 3 komen 12 concurrenten van de Cateye Q3 aan bod die specifiek voor het fietsen zijn ontwikkeld. Er is ook een Q3a versie voor 50 euro meer. Deze geeft als extra de hoogtemeters aan.

Cateye Q3 € 249,95

Informatie: www.cateye.com
Verdeler: Juncker Bike Parts

Eigenschappen:

  • huidige, gemiddelde & maximale snelheid
  • huidige, gemiddelde & maximale cadans
  • huidige, gemiddelde & maximale hartslag
  • calorieverbruik
  • gereden tijd en afstand (per rit, week, maand, jaar)
  • countdown voor tijd en afstand
  • rondetijden tot 99 ronden
  • intervalfuncties voor tijd en afstand
  • 12/24 uur klok & kalender
  • temperatuur