In Winterberg wordt de komende maanden een trailpark voor mountainbikers aangelegd. Deze routes zijn gemakkelijker dan het al bestaande downhill parcours, maar lastiger dan de  crosscountry routes. De tracks nabij het skigebied in het Duiyse Sauerland hebben bij elkaar opgeteld een lengte van 20 kilometer.

In de Angelsaksische landen zijn trailparks al geruime tijd zeer geliefd.  Er is al een trailcenter in Rabenberg in het Ertsgebergte (Saksen).

Alle routes in Winterberg zijn speciaal voor mountainbikers uitgezet. ”De wens van trajecten met “flow” is bepalend: gemakkelijk berijdbare routes, die vloeiend over bergen en door dalen gaan. Daarmee wordt de doelgroep bediend tussen de crosscountryrijder en de “adrenalinejunk”,  stelt directeur van de Tourist Information Winterberg, Michael Beckmann. ,,Dat aanbod ontbrak tot dusver nog op het “Dak van Sauerland. De routes in het park zijn goed te berijden met reguliere mountain- en trekkingbikes, en zelf met e-bikes”.

250_1218De ingrepen in de natuur zijn zo minimaal mogelijk gehouden, stelt de ontwikkelaar van het bikepark. De routes gaan over al bestaande bosbouw- en houthakkerspaadjes en voor een deel over voetpaden dwars door het bos, de zogenaamde single trails. Slechts hier en daar heeft een routeontwerper kleine verbeteringen in de bestaande trajecten aangebracht om de afwisseling te vergroten. Bijvoorbeeld extra bochten en slingeringen, of een omleiding over paden met stenen en boomwortels. Ook zijn er speciaal aangelegde passages met houten palen, de zogenaamde “North shore elementen. De opening moet in oktober plaats vinden.De bouw van het Trailpark wordt financieel ondersteund door de Europese Unie.