Zaterdag staat alweer de 21-ste editie van Limburgs Mooiste op het programma. Zoals ieder jaar heeft Wouter Greuell van heuvelsfietsen.nl een site gemaakt met een overzicht van de belangrijkste klimmetjes. Het overzicht is niet helemaal compleet, want Wouter heeft een knieblessure.

Hoe bereken je de hoogteprofielen op je site?

”Ik rij de meeste hellingen zelf. Ik gebruik daarbij een Polar horloge met ondermeer een hoogtemeter en kilometerteller. Uit een combinatie van de gegevens destilleer ik een hoogteprofiel”

Je hebt momenteel een knieblessure. Hoeveel klimmetjes heb je opgenomen in het overzicht van Limburgs Mooiste?

”Negentig procent van de hellingen heb ik al eens gefietst, dus die heb ik opgenomen in het overzicht. Enkele nieuwe hellingen heb ik helaas niet kunnen verkennen”.

Hoe kan het zijn dat je in een klein en vlak land als Nederland, toch nog met nieuwe klimmetjes op de proppen komt?

”In Limburg zijn zoveel hellingen. In Zuid Limburg is bijna geen straat vlak. Het is onmogelijk om die allemaal in een profiel om te zetten. Zo kan het dus zijn dat er ieder jaar in Limburg Mooiste nieuwe klimmetjes opduiken”.

Wat is de mooiste klim in Limburgs Mooiste dit jaar?

”Ik hou van steile en zware klimmetjes. Het is makkelijk om dan te zeggen: de Keutenberg. Dat is de bekendste. Toch hou ik het op de Eyserbosweg. Het venijn zit in deze klim op het eind”.

Foto’s en grafiek: Wouter Greuell