Fiets magazine nr.9-2024 ligt nu in de winkel, bestel 'm zonder verzendkosten in onze shop!

Zoeken op fiets.nl

Zoeken op het forum

Zonnevlammen hinderen Garmin en Strava

Fietsredactie ism Future
Fietsredactie ism Future

8 november 2014

Onlangs een zekere KOM gemist op Strava? Of doet je Garmin er langer over dan normaal om een goed GPS signaal op te pakken? Zonnevlammen kunnen de oorzaak zijn, stellen experts.

De grootste zonneactviteit in de afgelopen 24 jaar heeft onlangs zes grote zonnevlammen richting de Aarde gestuurd, stelt een bericht in de Wall Street Journal. Deze zonnevlammen kunnen voor kortstondige storingen zorgen bij navigatie- en  radiosystemen. ”De grootste vlammen produceerden een energie die gelijk staat aan een miljard atoombommen”, zegt een expert in deze krant. En dat kan voor storingen zorgen bij satellieten die rond de Aarde draaien. Voor bijvoorbeeld piloten kan dit een probleem zijn.

Op kleinere schaal kunnen ook fietscomputers de gevolgen merken. ”De data kan door de zonnevlammen worden beinvloed”, stelt Bifford Williams tegen onze partner site Bikeradar. ”GPS apparaten gebruiken het signaal van meerdere satellieten om een locatie te bepalen. Zonnevlammen kunnen ervoor zorgen dat een signaal vertraagd wordt, of dat zelfs de hoek van een signaal iets wordt veranderd.

Garmin woordvoerder Amy Nouri stelt dat Garmin GPS apparaten een zeer nauwkeurige plaatsbepaling hebben. ”Een stuk beter dan de norm van tot op drie meter nauwkeurig”.  Eventuele afwijkingen zouden zo klein zijn, dat ze door gebruikers niet op te merken zijn. Garmin stelt geen enkele klacht over een mindere nauwkeurigheid te hebben binnengekregen.

Gerelateerd nieuws

Fietsmoment van 2023 | Wielergeluk ligt voor het oprapen

29 december 2023 - Inspiratie

Getest: Garmin Varia RCT715, achterlicht, radar én camera in één

7 oktober 2022 - Fietsaccessoires

Review: Garmin Forerunner 255 Music, perfecte combi met Edge & Connect

7 september 2022 - Fietscomputers

Review: Garmin Edge 1040 Solar, zet maar bovenaan je wensenlijstje

11 augustus 2022 - Fietsaccessoires

Fiets de Podcast!