Door Nando Boers

In een verklaring zegt de algemeen directeur van USADA, Travis Tygart, dat het gaat om ‘overdonderd bewijs’.

Tygart spreekt van de teleurstellende waarheid betreffende de ‘bedrieglijke activiteiten’ van het team van US Postal dat tientallen miljoenen Amerikaans belastinggeld in sponsorgeld ontving.

Armstrong won in zijn loopbaan zeven keer de Tour de France. Al die zeges zijn hem inmiddels al ontnomen. De Amerikaan heeft altijd ten stelligste ontkend doping te hebben gebruikt. Hij wijst op de honderden controles die er bij hem zijn gedaan zonder dat hij positief testte.

In de later vandaag openbaar te maken documenten staan 26 onder ede afgelegde verklaringen van direct betrokkenen, onder wie vijftien renners met kennis van de handel en wandel van de ploeg.

Onweerlegbaar bewijs

USADA spreekt van ‘direct gedocumenteerd bewijs’, zoals financiële betalingen, e-mails, wetenschappelijke gegevens, laboratoriumgegevens, dat ‘het gebruik, het bezitten en het verspreiden van verboden prestatiebevorderende middelen’ bewijst van. USADA zegt dat het bewijs ‘onweerlegbaar is’.

Tygart prijst de openheid van de volgende elf voormalige US Postal-renners die verklaringen hebben afgelegd: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters and David Zabriskie.

“Zij hebben geweldige moed getoond”, aldus Tygart.

(later meer)

© NUsport/Nando Boers