Vanuit Kopenhagen ontvingen wij de Pas Normal Studios x Fizik Ferox Carbon offroad-schoenen. Het is het eerste resultaat van de samenwerking tussen het Deens wielerkledingmerk Pas Normal Studios en Fizik, het Italiaanse merk befaamd om hun schoenen en zadels. Vanaf 6 september zijn de offroad-schoenen te koop en wij mochten ze al testen!

Je ziet het wel vaker dat twee merken een samenwerking opzoeken om elkaars krachten te bundelen. Pas Normal Studios, zoals de Franse naam het al zegt: ‘niet normaal’, de dingen net even anders doen, heeft in het verleden opvallende samenwerkingen opgezet met merken als Salomon en Pirelli. Nu is het de beurt aan Fizik, en is de Ferox Carbon offroad-schoen de eerste in een reeks van producten die nog gaan volgen.

Succesnummer herontworpen

De populaire Fizik Ferox Carbon-schoenen zijn al enige tijd verkrijgbaar. Online vind je dan ook veel positieve reviews. En dus best logisch dat deze schoen is gebruikt als basis voor de eerste samenwerking. Pas Normal Studios heeft het uiterlijk van de schoen ‘herontworpen’ in hun kenmerkende minimalistische stijl. Dus uitgesproken kleuren als gebroken wit, marineblauw en subtiele details. Het cleane uiterlijk geeft mij de indruk dat het gaat om een paar snelle wegschoenen, maar ze zijn toch echt bedoeld voor stoffige gravelwegen en bospaden.

Wie de schoen past..

De schoenen draag ik in mijn gebruikelijke maat 43 en de pasvorm is uitstekend. Ik weet inmiddels dat je bij Fizik goed uitkomt met de standaard ‘één maat groter nemen dan wat je gewend bent bij normale schoenen’. Natuurlijk is het altijd verstandig om even de maattabel te checken. Let ook even op de breedtemaat want Fizik valt smal tot gemiddeld.  

De schoen maakt gebruik van een dubbel sluitsysteem. De bekende BOA-sluiting (Li2 BOA) en een zogenaamde ‘powerstrap’ ofwel klittenband. Voor mij een nieuwe ervaring, maar ik ben aangenaam verrast hoe strak je de schoen kan vastzetten. Gedurende het fietsen blijft het goed op zijn plaats zitten. Ik mis eigenlijk geen moment een tweede BOA-sluiting, wel ben ik benieuwd hoe de powerstrap zich houdt over een langere periode.

Lichtgewicht materiaal

Het grootse gedeelte deel van de schoen bestaat uit een geweven mesh-stof, over een PU-gelamineerd bovenwerk. Ontworpen om ademend, flexibel en licht te zijn, maar ook voor het voorkomen van schade door takken of stenen. Zoals gebruikelijk bij een offroad-schoen is er extra bescherming rond de teen, zijkant en hielsecties. Het materiaal kan ik na het ‘buitenspelen’ eenvoudig schoonmaken, je veegt het vuil gemakkelijk weg. Ik heb nog niet echt natte omstandigheden meegemaakt en kan dus weinig zeggen over de waterbestendigheid van de schoen. Niet geheel onbelangrijk; het gewicht van één schoen is slechts 297 gram, en dat is een dikke voldoende voor een offroad-schoen.

Een 10 waard?

De carbon X1-buitenzool met rubberen loopvlak en noppen is opnieuw ontworpen. Fizik hanteert net als vele andere merken een eigen stijfheidsschaal. Deze zool heeft de ultieme score gekregen van 10/10. Is het ook echt een 10 waard? Na een aantal gravelritten kan ik concluderen dat Fizik geen loze belofte heeft gedaan! Poeh, de schoenen geven geen krimp en voelen aan als mijn wegschoenen, mede dankzij het lage gewicht. Alles blijft strak op zijn plaats zitten, ook bij krachtige inspanningen als ik flink aan het duwen ben op de pedalen.

Na flink wat uurtjes heb ik geen knelpunten of pijntjes aan mijn voeten ondervonden en hou voldoende ruimte over aan de bovenkant van mijn voeten. Ondanks de stijve zool gaat het lopen ook prima. De zool geeft voldoende mee voor mijn loopje naar de koffiestop of even van de fiets af of op.

Nu verkrijgbaar

De Pas Normal Studios x Fizik Ferox Carbon offroad-schoenen kosten €330. Inclusief een schoenentas en een ‘matchend’ paar sokken. Natuurlijk een hoop geld, maar vergelijkbaar met het topassortiment van de concurrentie. Je koopt een topper van een offroad-schoen; een uitstekende verhouding stijfheid/gewicht en het uitgesproken design van Pas Normal Studios. Bovendien is de kwaliteit en levensduur van Fizik gewoon goed. Vanaf nu zijn de schoenen verkrijgbaar in de maten 36 t/m 48 (37 t/m 46 ook in halve maten) via Pas Normal Studios.