Rapha staat al jarenlang bekend om zijn unieke combinatie van stijlvolle kleding met hoogwaardige kwaliteit, vaak met kleurrijke elementen. Deze zomer heeft Rapha twee nieuwe shirts op de markt gebracht: een lichtgewicht shirt perfect voor de heetste zomerdagen, en een shirt dat doet denken aan het iconische Gabba-shirt van Castelli. Ik kreeg de kans om de kleding te testen en onderstaand vind je mijn bevindingen.

Voor de dagen waarop de hitte zijn hoogtepunt bereikt!

Laten we beginnen met de Pro Team Lightweight Jersey. Zoals de naam al aangeeft, is dit shirt gemaakt van ultralichte stof. Het shirt voelt bovendien licht aan en biedt een comfortabele pasvorm dankzij de rekbare stof. Wat dit shirt echt geschikt maakt voor de extreem warme dagen, is de open structuur van de stof aan de voorzijde, die zich uitstrekt tot onder de oksels. Hierdoor blijft het shirt heerlijk luchtig en ventileert dus goed! Let wel op dat  jezelf niet vergeet in te smeren met zonnebrand. Het shirt is voorzien van drie standaard achterzakken en een handig zakje met ritssluiting. Een charmant detail is het opstaande randje in de nek, dat er stijlvol uitziet en mogelijk extra bescherming biedt tegen zon, hoewel het naar mijn mening niet per se functioneel is.

Wat betreft kwaliteit, blijft Rapha trouw aan zijn naam, zelfs bij het gebruik van deze zeer dunne materialen. Het shirt kost 170 euro en is beschikbaar in de kleuren geel, donker blauw en zilver. Meer informatie vind je hier.

Het “Gabba”-alternatief van Rapha?

Dan de Pro Team GORE-TEX INFINIUM™ Jersey. Dit shirt zit strak om het lichaam en viedt aanzienlijk minder rek vergeleken met de Lightweight Jersy. Desondanks draag ik hier ook gewoon een medium, maar als je de strakke pasvorm niet prettig vindt, raad ik aan een maatje groter te overwegen. De aerodynamische pasvorm komt het best tot zijn recht wanneer je op de fiets zit. De kraag is hoog, wat meer doet denken aan winterkleding.

Dit shirt maakt gebruik van de GORE-TEX INFINIUM™-technologie, die een nauwsluitend, volledig winddichte en waterafstotende stof biedt, terwijl het toch zeer ademend blijft. Het doet me enigszins denken aan de veelgeprezen Gabba in de fietsindustrie. Onder de oksels is er gekozen voor een lichtgewicht stretchmateriaal, wat zorgt voor extra ventilatie. Dit materiaal vind je ook terug rondom de middel.  De kwaliteit spat ervan af!

Dit shirt is bij uitstek geschikt voor vroege ochtendritten in koelere omstandigheden met mist/nevel of een lichte regenbuit. Het houdt je goed droog en je hoeft niet meteen naar een regenjas of gillet te grijpen. Er waren echter momenten waarop ik het te warm kreeg. Rapha heeft daar wel een handige oplossing voor bedacht. Aan de voorzijde van het shirt bevindt zich een tweeweg ritssluiting, waarmee je de rits aan de onderkant kunt openen om wat warmte kwijt te kunnen.

Op de achterkant van het shirt vind je weer de standaard drie zakken. Hoewel ze misschien wat aan de kleine kant zijn en niet zo gemakkelijk bereikbaar, bieden ze voldoende ruimte voor de benodigdheden. Persoonlijk zou ik ze liever iets lager geplaatst zien en wat ruimer. Dankzij diverse reflecterende elementen en logo’s ben je goed zichtbaar bij slechter weer. De gripper aan de achterkant is breder, om droger te blijven bij opspattend water.

De Pro Team GORE-TEX INFINIUM™ Jersey is absoluut een hoogwaardig product, speciaal ontworpen voor wisselvallige weersomstandigheden. Dit shirt kost 216 euro en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en bruin. Meer informatie vind je hier.