Scott heeft meer dan alleen maar mountainbikes en racefietsen. Het heeft een complete lijn aan accessoires, kleding en schoeisel. Er is een aparte  ‘MTB series’. Schoenen bedoeld voor off-road gebruik. We testten de afgelopen weken de MTB Team Boa.Scott heeft meer dan alleen maar mountainbikes en racefietsen. Het heeft een complete lijn aan accessoires, kleding en schoeisel. Er is een aparte  ‘MTB series’. Schoenen bedoeld voor off-road gebruik. We testten de afgelopen weken de MTB Team Boa.

Zeven modellen

Er zijn zeven modellen. De MTB Heater en MTB All Mountain zijn zeer speciale schoenen; de eerste bedoeld voor zeer slecht weer en de tweede voor avonturen hoog in de bergen. De andere vijf modellen zijn meer allround. De lijn loopt van de Comp, de Pro, de Team, Team Carbon en de Premium. De prijzen beginnen bij rond de € 99,- voor de Comp en lopen door naar ruim € 225,- voor de Premium. De Team Boa kost € 169,-.

Twee kleuren
Meteen maar: Scott geeft de schoenen aanduidingen mee voor de stijfheid van de zool, oplopend van 6 bij de Comp tot 9 bij de Premium. De drie duurste types hebben een –deels- carbon zool, de Comp, Pro en Team een met glasfiber versterkte Nylon zool. Zo ook de Team Boa. De schoen is er in twee kleuren: zwart/grijs en wit/rood. Er is ruimte voor twee noppen aan de voorzijde en de zool is voorzien van kunststof ‘bruggetjes’ om het lopen te bevorderen. Maten van 40 tot en met 48, hele maten. Een maatje 43 weegt 390 gram per stuk.

Boa
De leest is van ‘microfase’ kunststof, deels geperforeerd. Het is een zeer soepele schoen; dat is iets wat je meteen merkt als je ze aantrekt. Rondom de neus zit een ‘plastic’ kap en de hiel heeft een ingebouwde versteviging. De sluiting bestaat uit een velcro en een ‘Boa’ sluiting. Dit is in feite een kunststof draad die gekruist loopt en met een draaiknop op spanning gebracht wordt. ‘Boa’ is een technologie die niet exclusief voor Scott is; ook andere merken zoals Diadora, Specialized en Gaerne hebben zo`n sluiting. Voordeel: je kunt de spanning in zeer kleine stapjes opvoeren waardoor de schoen precies zo aansluit zoals jij wenst. De Team heeft verder een prettige binnenzool. ‘Eva Ergologic’ noemt Scott dit. Geen extreem gevormde zool, dus je voet wordt niet in een stand ‘gedwongen’. Daarnaast kun je een deel van de zool verwijderen en je kunt natuurlijk altijd je eigen zooltjes plaatsen. Ruimte genoeg!

‘Stifness 8’
Zoals al gezegd: Scott geeft de schoenen aanduidingen mee voor de stijfheid van de zool; de Team heeft een ‘stifness 8’.  Dit cijfer op zich zegt weinig; je kunt het niet vergelijken met andere merken. Knoepert stijf is de schoen zeker niet; het is een zeer soepele schoen; dat is iets wat je meteen merkt als je ze aantrekt. De soepelheid komt niet alleen door de zool, zeker ook door de leest. Pantoffeltjes! Daar moet je dus wel van houden. Door de ‘Boa’ zitten de Team’s wel als gegoten, dat is zeer zeker een voordeel. En het zijn redelijk ‘knappe stappers’, vooral in het wit. We hebben met de zwarte versie gereden trouwens. Het ‘leer’ is ook nog eens ‘shiny’, dus af en toe een sopje kan echt geen kwaad, wil je een beetje netjes rond blijven toeren. En je moet toch ook wel goed uitkijken; als je een steen raakt kan er een scheurtje in het gladde oppervlak komen.

Conclusie
Zeer comfortabel, relatief licht. De Boa geeft de Team een meerwaarde. Mooie schoen ook. Wel extra aandacht nodig vanwege het ‘gladde’ uiterlijk. Bij extreem slecht weer een paar overschoentjes helpt alles netjes te houden. www.scott-sports.com