“Ik heb nooit gezien dat hij doping nam”, meldt de Spanjaard, die tussen 2001 en 2005 en in 2009 en 2010 koerste in dezelfde ploeg als Armstrong, in gesprek met Diario del Mallorca.

“Armstrong was overduidelijk de beste renner, dat bewees hij wel door zeven keer achter elkaar de Ronde van Frankrijk te winnen. Een aantal coureurs, zoals Jan Ullrich en Alex Zülle, kwam in de buurt, maar ze konden nooit echt tegen hem op.”

Rubiera geeft toe dat hij samenwerkte met dopingdokter Michele Ferrari. “Ik stopte ermee, omdat hij te duur werd. Hij leerde me veel over hoe ik me op wedstrijden moest voorbereiden.”

De oud-klimmer vindt de renners die tegen Armstrong getuigden hypocriet. “Als je echt spijt hebt, dan lever je ook je prijzengeld in. Dat zou een mooi gebaar zijn. Nu zijn renners akkoord gegaan met een straf van zes maanden, terwijl anderen voor twee jaar zijn bestraft.”

Rubiera haalt ook uit naar de UCI. “Ze lieten ons bij een temperatuur van 45 graden Celsius de Tourmalet op fietsen, daags na een etappe van 220 kilometer en daags voor een rit van 200 kilometer. Dat is niet gezond.”

© NUsport