Peter Sagan heeft maandag de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen.

De Slowaak was de snelste van een kopgroep van vier renners, die in de natte slotfase van de 203 kilometer lange etappe van Montreux naar Meiringen was ontsnapt.

De Zwitser Mathias Frank maakte deel uit van dat kopgroepje en de renner van BMC nam de leiderstrui over van de Australiƫr Cameron Meyer.

De Portugees Rui Costa en de Tsjech Roman Kreuziger waren de andere twee in het vluchtgroepje, dat zich op de slotklim van twaalf kilometer had gevormd.

Zij waren aan de finish niet opgewassen tegen de sprintkracht van Sagan, maar deden wel goede zaken voor het algemeen klassement. Kreuziger (Team Saxo) is tweede op 25 seconden van Frank, Costa, vorig jaar winnaar van de ronde, staat derde op 0.35.

Bauke Mollema, zondag winnaar van de tweede etappe, deed verwoede pogingen tijdwinst te boeken. De kopman van Blanco arriveerde als vijfde, in zijn eentje en 39 seconden na Sagan.

In het algemeen klassement klom de Groninger naar de zesde plaats, op 1.08 minuten van Frank. Mollema pakte wel de puntentrui.

© ANP/Novum