SRAM heeft vandaag bekend gemaakt dat het een nieuwe 11 speed groep op de markt brengt, onder de naam ‘SRAM NX’, die de onderkant van de markt gaat bedienen.

Toen we vier jaar geleden kennis maakten met SRAM’s eerste 11-speed groep, XX1, heette de 1×11 versnellingen alleen voor elite rijders bedoeld te zijn. Dit vanwege de gigantische prijs, en de keuze tussen het voorblad wisselen bij iedere keer dat je de bergen in trekt of enorme beenspieren kweken.

Sindsdien zagen we steeds voordeligere varianten, X01, X1 en GX, en nu dus zelfs een NX groep. Iedere goedkopere variant benadert de prestaties van de voorgaande, maar natuurlijk is de GX groep een stuk zwaarder dan XX1 en zó snel schakelt het ook niet. Zie hiervoor het artikel over de Ghost Lector LC5.

En nu is daar SRAM NX. Op een belachelijk laag prijsniveau. Dit is een regelrechte concurrent voor Shimano’s SLX en Deore groepen waarvan wereldwijd de meeste worden verkocht. Aangezien SRAM dit kan aanbieden in een compleet pakket inclusief RockShox vering, SRAM remmen en wielen en Truvativ stuur, stuurpen en zadelpen kunnen ze best eens een deuk in de Shimano hegemonie slaan.

sram nx sfeerWat heeft de Fiets lezer eraan?

Dit is mega interessant voor iedereen die een GX of 1X groep heeft de NX cassette en ketting zijn heel betaalbaar en zullen vast niet veel onderdoen voor hun duurdere broertjes. De prijs van de cassettes is een heikel punt bij alle SRAM 11-speed groepen.

Voor de beginnende mountainbiker die zijn eerste fiets koopt is het leuk, schakelen gaat simpel met 1 hand en verkeerd schakelen kan niet meer. Maar het versnellingsbereik is flink beperkt, dus de fiets waarop je ’s winters hebt leren biken is zonder aanpassingen niet geschikt om de zomer erop mee te nemen naar de Alpen.

 

De nieuwe groep ligt vanaf april in de winkel. De adviesverkoopprijzen worden als volgt:

Crankstel: €120
Achterderailleur: €78
Triggershifter: €28
Gripshifter €35
Ketting €14
Cassette €89
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jIxLcDijUgU?rel=0]