Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, maar het stormde afgelopen weekeinde. Dat had ook zijn neerslag op de sportwereld, want diverse evenementen vonden geen doorgang. Denk bijvoorbeeld aan de CPC-loop, waar de organisatie het onverantwoord vond om de 40.000 hardlopers de weg op te sturen. Wij spraken met Hans Jansen, koersdirecteur van de Ronde van Zuid-Holland.

Afgelast

De opvallendste afgelasting vond namelijk daar plaats. Op het moment dat er nog maar 29 van de 143 deelnemers in koers waren, vond de organisatie van de Ronde van Zuid-Holland het niet meer verstandig om de wedstrijd door te laten gaan. Tijdens de race werd de Ronde van Zuid-Holland afgelast en werden de overgebleven renners onder politiebegeleiding naar de finish in Den Haag gebracht. De harde windstoten in combinatie met afgebroken takken op de weg werd de nationale koers fataal.

Iedereen kent de bizarre beelden van Gent-Wevelgem 2015 nog wel. De door Luca Paolini gewonnen editie werd ontsierd door valpartijen door de hevige windstoten. Denk maar aan Geraint Thomas, die van zijn fiets werd gerukt en bijna in de sloot terechtkwam. Waarom ging die wedstrijd door en wordt een andere wedstrijd wel afgelast?

Een ‘still’ van de vallende Geraint Thomas uit Gent-Wevelgem 2015.

‘Nog nooit meegemaakt’

Koersdirecteur Hans Jansen van de Ronde van Zuid-Holland had de wedstrijd graag door laten gaan, maar werd tegengehouden door de jury en politie. “Het was een heel mooie koers. Er was een sterke kopgroep van 29 man, ze moesten nog zo’n 50 kilometer rijden. Toen kreeg ik het eerste telefoontje van de politie. Er werd gevraagd: ‘wat gaan we doen?’ Er lagen veel takken op de weg. Het was gevaarlijk voor renners, zeker in combinatie met de zware windstoten, hagel- en regenval. Toen heb ik mij af laten zakken naar de politiewagen, maar in de verte klaarde het op. ‘Het is nou weer droog’, zei ik tegen ze.”

Dat duurde niet lang. “Zo’n 15 kilometer verderop, ter hoogte van Boskoop, ging het zo ontiegelijk hard regenen. Verschrikkelijk gewoon. Toen kreeg ik weer een telefoontje van de politie: ‘ga maar staken’. Paar tellen later hing de jury aan de lijn: ‘wat gaan we doen? Dit ken niet!’ Uiteindelijk werd de definitieve beslissing genomen door de politie. De wedstrijd werd gestaakt. Volgens hen was het onverantwoord; ze konden de veiligheid van de renners niet meer garanderen en slaagden er niet in om de kruispunten op tijd vrij te maken.

Jansen had nog graag doorgereden. Enkele kilometers verderop stonden de verzorgers namelijk klaar in de verzorgingspost. Renners konden dan direct de wagens induiken en omkleden. “Een droog jasje hebben ze altijd bij zich. De politie vond dat echter geen goed plan. We moesten direct stoppen. De jongens in de kopgroep baalden. Wij ook, want wij blijven met lege handen achter. Alles moet gewoon betaald worden. Denk maar aan de verkeersregelaars, motorbegeleiders.. Het enige dat wij houden, is het prijzengeld.”

Jansen is al tientallen jaren actief in de wielersport. “Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb Johan van der Velde in 1988 op de Gavia een sneeuwstorm zien trotseren. Dan viel dit nog best mee. Wij als organisatie hebben er niets over te zeggen. De jury en politie beslissen”, aldus Jansen, die afsluit met de wijze woorden: ‘de weergoden hebben wij niet in de hand’.

Geen protocol

Op meerdere plekken in Nederland en België werden wedstrijden geannuleerd. Zo was er bij een nationale koers in België een boom op de weg gevallen. Een heus weerprotocol is er voor wielerwedstrijden niet, maar er is wel de ‘ongeschreven regel’ dat als onweer te dicht in de buurt komt de renners moeten schuilen. Daarna wordt de wedstrijd weer hervat. Code geel en/of oranje (zoals zaterdag en zondag) hoeft nog geen afgelasting te betekenen. De politie (of hogere machten) gaat daar uiteindelijk over.