Niki Terpstra zat in Noord-Frankrijk de hele koers op het wiel van de uiteindelijke winnaar Fabian Cancellara. 

Door Nando Boers

De renner van OmegaPharma-QuickStep vertelde, nadat hij de bloemen op het podium in ontvangst had genomen als beloning voor een derde plaats, dat Parijs-Roubaix hem beter ligt dan de Ronde van Vlaanderen, waarin hij vorige week teleurgesteld aan de finish kwam.

“Hier heb ik toch laten zien dat ik erbij hoor”, zei Terpstra in de nationale kampioenstrui. Tegen de radioverslaggever van de NOS even daarvoor: “Ik ben wel blij. Ik was in de Ronde van Vlaanderen heel slecht en ik heb dit seizoen nog niet heel veel laten zien. Hier heb ik laten zien dat ik nog kan fietsen.”

Terpstra was de eerste van de vijf Nederlanders in de top 25. Achter hem kwamen Sebastian Langeveld (zevende), Lars Boom (veertiende), Maarten Tjallingii (achttiende) en Ramon Sinkeldam (25e).

Terpstra moest alleen Cancellara (RadioShack) en Sep Vanmarcke (Blanco) voor zich dulden. Hij won het sprintje op de wielerbaan van Greg Van Avermaet (BMC) en Damien Gaudin (Europcar).

Veredeld criterium

Terpstra vertelde op het middenterrein van het vélodrome dat Parijs-Roubaix hem beter ligt dan de Ronde van Vlaanderen.

Terpstra: “Dit is meer voor mij geschikt. Vlaanderen ook wel, maar de laatste twee jaar is het meer een veredeld criterium geworden. Nog een rondje, nou leuk. Ik vind dat een klassieker van A naar B moet.”

© NUsport/Nando Boers