HOOFDDORP – De internationale wielrenunie UCI ziet in de dopingbekentenis van Lance Armstrong de bevestiging dat het zelf niets verkeerd heeft gedaan.

De UCI laat in een verklaring weten dat het blij is met Armstrongs besluit om eindelijk te bekennen.

”Dit is een belangrijke stap vooruit op de lange weg om de schade die het wielrennen is berokkend te herstellen en om het vertrouwen in de sport terug te winnen”, stelt UCI-voorzitter Pat McQuaid.

Armstrong sprak in het interview met Oprah Winfrey tegen dat de UCI een positieve dopingtest van hem onder het tapijt zou hebben geschoven in ruil voor geld. Dat werd door de wielrenunie al langere tijd met klem ontkend.

”Armstrong heeft bevestigd dat er geen geheime verstandhouding of samenzwering was tussen hem en de UCI”, gaat McQuaid verder.

”Er zijn geen positieve tests verdoezeld en hij heeft bevestigd dat de donaties die hij aan de UCI deed, bedoeld waren om te gebruiken in de strijd tegen doping.”

Verzoening

De Ier schaart zich op nog een punt achter de woorden van de Amerikaanse oud-renner. ”Armstrong constateerde terecht dat wielrennen nu een complete andere sport is dan tien jaar geleden. Vooral de introductie van het biologische paspoort in 2008 door de UCI heeft een groot verschil gemaakt.”

McQuaid zet tot slot de deur open om met Armstrong om de tafel te gaan. ”We hebben Armstrong horen zeggen dat hij onderdeel wil zijn van een waarheids- en verzoeningsproces. Dat zien wij zitten.”

© NUsport