De formatie van Tourheld Johnny Hoogerland zal zich met nog een aantal andere teams moeten melden bij de licentiecommissie van de wielerunie.

Slechts acht teams zijn nu al zeker van een WorldTour-status: Rabobank, Astana, BMC, Garmin-Cervélo, Lampre, Liquigas, Movistar en Sky.

Behalve Vacansoleil zitten onder meer RadioShack-Nissan (de fusieploeg met de gebroeders Schleck), het Saxo Bank van Alberto Contador en de nieuwe formatie GreenEdge in de wachtkamer.

Vacansoleil zal enkele details uit de financiële paragaaf van het ‘bidbook’ moeten toelichten. De equipe voldeed aan de ethische, sportieve en administratieve eisen van de UCI.

Project 1t4i

Project 1t4i, voorheen Skil-Shimano, zal uitkomen in de ProContinentalTour en is voor deelname aan belangrijke wedstrijden afhankelijk van wildcards.

Begin volgend jaar zal de Nederlandse ploeg de nieuwe sponsor bekendmaken.

Opvallend is dat Geox ook nog formeel kans maakt op een WorldTour-licentie. De sponsor besloot eind vorige maand namelijk uit de wielersport te stappen en de zoektocht naar een opvolger is tot op heden vruchteloos gebleken.

Startrecht

Om in aanmerking te komen voor een WorldTour-licentie moesten teams in sportief, ethisch, financieel en administratief opzicht hun zaakjes op orde hebben.

‘Lidmaatschap’ van de World Tour garandeert deelname aan alle belangrijke koersen, waaronder de grote rondes en de klassiekers.

De UCI zal niet voor 20 november de beslissing van de licentiecommissie communiceren. De definitieve samenstelling van de WorldTour zal op 10 december, na alle beroepsprocedures, zijn afgerond.

Zeker van WorldTour-licentie: Rabobank, Astana, BMC, Garmin-Cervélo, Lampre, Liquigas, Movistar en Sky

In de wachtkamer: Vacansoleil, GreenEdge, Lotto, Saxo Bank, Omega Pharma-QuickStep, Katoesja, Geox, FDJ, Europcar, AG2R en Esukaltel

ProContinentalTour (onder meer): Project 1t41, Cofidis, Saur-Sojasun, Androni Giocattoli en UnitedHealthCare

© NUsport