“Robert heeft zich amper voorbereid op deze ronde, je zou bijna kunnen zeggen dat hij hier op z’n janboerenfluitjes naartoe heeft geleefd”, sprak ploegleider Adri van Houwelingen zondag.

De doelstelling van de Raboploeg was een goed klassement en een ritzege. Dat laatste lukte niet. ”Alleen in de ploegentijdrit waren we er dichtbij”, keek Van Houwelingen terug.

”Voor een deel komt het ook omdat je, als je eenmaal goed in het klassement staat, als ploeg meer aandacht daarvoor hebt.”

Minpuntje

Onder anderen Matti Breschel en Lars Boom legden zich bij het hogere belang neer al was de ploegleider bepaald ontevreden over het missen van de slag in de op één na laatste rit van zaterdag. ”Daar rijden twintig man weg en zitten we er niet bij. Dat is een minpuntje.”

Waar Bauke Mollema als klassementsrenner tekortschoot en Laurens ten Dam (achtste) vanuit de schaduw verraste was Gesink een constante factor, achter de grote drie in de eerste helft nog aangevuld met Chris Froome.

Van Houwelingen: ”We moeten ook kijken waar Robert vandaan komt. Hij heeft lang moeten revalideren na zijn beenbreuk, kende een moeilijk voorjaar maar reed vanaf mei in Californië op een hoog niveau. Dat had hij volgens mij in de Tour ook, maar door een val kwam dat niet tot uiting in de uitslag.”

“Op de Spelen was hij misschien wel de beste Nederlander en nu laat hij toch aardige dingen zien. Terwijl dit geen piekmoment was, hij eigenlijk geen voorbereiding heeft gehad waar een renner als Alberto Contador maar één doel had dit jaar.”

Van Houwelingen wijst een keuze voor de Vuelta in plaats van Tourdeelname in een volgend jaar niet bij voorbaat van de hand.

”Ook Robert denkt daar wel eens over. Het is een afweging die we gezamenlijk moeten maken. Het podium in een grote ronde met een Nederlandse renner blijft het streven. Dat hoeft dus niet per se de Tour te zijn al is ook dat volgens mij niet irreëel.”

Mollema

Mollema kwam er uiteindelijk helemaal niet aan te pas in het klassement, maar Van Houwelingen denkt dat de Groninger sterk uit de Vuelta komt.

”Hij kan over twee weken de beste man op het WK zijn. Bauke heeft zich toen hij de aansluiting verloor niet meer om het klassement bekommerd; achttiende of 28e, dat maakt niet zo veel uit.”

© ANP