AMSTERDAM – Kenny van Hummel maakt zich zorgen over de stand van het wielrennen. 

Door Nando Boers

De sprinter van Vacansoleil-DCM, die aan de vooravond staat van zijn tweede seizoen bij de World Tour-formatie uit de gemeente Rucphen, hoopt maar dat er ‘geen gekke dingen’ gebeuren in de nabije toekomst in zijn team.

“We moeten afblijven van de rotzooi”, zegt Van Hummel. “We moeten de sponsors en bedrijven overtuigen dat we op de goede weg zijn. Ik kan alleen lullen wat ik wil, maar het is wat het is.”

“Het ziet er niet rooskleurig uit, door wat er de voorbije maanden aan het licht is gekomen met dat USADA-rapport over Lance Armstrong en US Postal Service/Discovery Channel en door de economische crisis. Iedereen voelt de effecten en wij in het wielrennen nu ook.”

Van Hummel benadrukte met klem dat de ploeg zeer tevreden is met de huidige sponsors, maar dat hij ook ‘goed kan begrijpen’ als sponsors ‘conclusies trekken’ als er sprake is van doping bij de renners van Vacansoleil.

“Iedereen is ook een beetje angstig in de ploeg”, zei Van Hummel woensdag bij de ploegpresentatie van Vacansoleil in Amsterdam.

Flikken

Van Hummel: “Onderling spreken we veel. Ik heb ook mijn gevoel geuit door te zeggen dat ik er bang voor ben dat iemand toch iets gaat flikken. Dat we dan allemaal de sjaak zijn. En iedereen in de ploeg beseft dat we gevaar lopen.”

“Als wij verkeerde dingetjes doen, dan stapt de sponsor op. Nu zijn we enorm blij dat de sponsors blijven en hun steun hebben uitgesproken. Want zonder die mensen hebben wij geen brood.”

© NUsport/Nando Boers