“Hij gebruikte ‘oxygen vector’ doping (het toedienen van hemaglobine waardoor de zuurstofopname in zijn lichaam toeneemt, red.). Ook zonder prestatiebevorderende middelen heeft hij een groot vermogen, mentaal is hij alleen niet sterk”, schrijft Vaughters over de nu 34-jarige Danielson, de nummer negen van de Tour de France in 2011, op het forum van Cyclingnews.

Vaughters, die als renner ook doping gebruikte, meldt niet wanneer Danielson de fout in ging. De Amerikaan koerste in het verleden voor onder meer Discovery Channel, de oude ploeg van Lance Armstrong.

De teammanager vindt het niet vreemd dat hij een renner uit zijn ploeg beschuldigt van dopinggebruik. “Alles komt toch uit, dat is onvermijdelijk.”

Schone sport

Vaughters strijdt met zijn equipe voor een schone sport. Hij wil renners die een dopingschorsing achter de rug hebben, onder wie David Millar en Thomas Dekker, een tweede kans geven.

De reden dat de Amerikaan zo openhartig reageert op Cyclingnews is een aanval van oud-prof Jörg Jaksche. De Duitser vindt het hypocriet dat hij geen tweede kans kreeg bij Garmin. Volgens Vaughters kwam dat door de persoonlijkheid van Jaksche.

© NUsport