Fietsen is een sport die je prima individueel kunt beoefenen. Je kunt het doen waar en wanneer je wilt, en bent niet afhankelijk van anderen. Maar samen fietsen is wel heel erg leuk!Natuurlijk kun je gewoon solo op pad. Dan ga je zo lang en zo hard als je zelf wilt. Maar vaak is het veel gezelliger om samen te fietsen. Dat kan met een fietsmaatje, of misschien is je buurman wel enthousiast te maken. Er is echter ook wel iets te zeggen voor een echte fietsclub. Daar ontmoet je veel gelijkgestemden, die vaak met alle plezier hun ervaring overdragen aan beginnende fietsers.Elk zichzelf respecterend dorp heeft een fietsclub. Die organiseert minimaal wekelijks een groepsrit, vaak in meerdere groepen die allemaal een andere gemiddelde snelheid aanhouden. Zo is er altijd wel een leuke groep te vinden die bij jouw niveau past. Vaak is er ook een mountainbikegroep die wordt geleid door iemand die het leuk vindt om technieken uit te leggen en af en toe wat oefeningen te doen. Zo word je spelenderwijs steeds wat handiger op de fiets en kun je je optrekken aan het niveau van de rest.NTFU
De fietsclubs in Nederland zijn bijna altijd aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie, de NTFU. Die wielerbond behartigt de belangen van de aangesloten leden en verenigingen. Ze levert ook opleidingen, bijvoorbeeld voor wegkapiteins. Dat is de groepsleider tijdens de clubritjes. Een wegkapitein zorgt voor de veiligheid onderweg, let erop dat de groep zich aan de verkeersregels houdt en kiest voor een route die aansluit op de groepsgrootte. De NTFU heeft ook een duidelijke gedragscode opgesteld, die helpt om het voor iedereen op het fietspad gezellig te houden.Naast opleidingen voor verenigingen, organiseert de bond ook cursussen voor fietsers die iets willen bijleren. Met de Start2Bike-cursus leren ze beginners in vier trainingen de basisbeginselen van het fietsen. Er zijn trainingen voor zowel racefietsers als mountainbikers. Op start2bike.nl lees je hier meer over.
De NTFU organiseert o.a. ‘Start2bike’. Veel voordelen
Als je lid wordt van een fietsvereniging die is aangesloten bij de NTFU, word je automatisch ook lid bij de NTFU, de kosten zijn verrekend in je clubcontributie. Dat heeft veel voordelen, de belangrijkste is misschien wel dat je verzekerd bent onderweg. Mocht je onverhoopt een keer vallen, dan is de schade aan je fiets en accessoires verzekerd. Een ander pluspunt is dat je bij veel toertochten korting krijgt als je NTFU-lid bent. Rijd je vaak toertochtjes, dan haal je je lidmaatschapsgeld er al bijna uit. Je kunt overigens ook lid van de NTFU worden zonder je bij een wielervereniging aan te sluiten.Over die toertochten gesproken, de NTFU heeft het complete overzicht van toertochten overzichtelijk op hun site (fietssport.nl) staan. En het mooie is dat je je via de site ook meteen kunt inschrijven en vervolgens met de Scan & Go barcode die je krijgt toegestuurd supersnel bent aangemeld op de dag van de toertocht. Op de site vind je een handig overzicht van alle aangesloten verenigingen, check die maar eens om te zien of er in jouw woonplaats ook een club is.KNWU
Waar de NTFU zich sterk maakt voor alle wielertoeristen, is de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielersport Unie) er voor de wedstrijdrijders. Ben je zo fanatiek dat je ook weleens een wedstrijdje wilt rijden met rugnummers opgespeld, dan heb je een licentie van de KNWU nodig. Deze bond leidt trainers op en ondersteunt jonge talenten en natuurlijk de nationale wielerploegen. Ze focussen zich daarbij op zo goed als alle fietsdisciplines. Zo zijn ze actief op de wielerbaan, het BMX-parcours, zijn ze er voor de mountainbikers, triatleten, het paracycling en natuurlijk de wegrenners.Je kunt je eerste wedstrijdjes vaak wel zonder licentie rijden bij je lokale wielerclub. Een overzicht van alle aangesloten wedstrijdverenigingen vind je op knwu.nl. In dit soort wedstrijden leer je veel. Op hoge snelheid in een peloton rijden, hoe een waaier werkt, misschien zelfs al wat ploegentactiek. Maar heb je de smaak te pakken en wil je wat grotere wedstrijden rijden, een leuk criterium bijvoorbeeld, in de FUNklasse of een keer een triatlonwedstrijd van de NTB, dan heb je echt een licentie nodig. Die vraag je aan bij de KNWU. Zij zorgen, in samenwerking met de verenigingen, dat de wedstrijden op een veilige manier worden georganiseerd. Ook zijn ze verantwoordelijk voor een jury-bezetting en een goede finishlocatie waar eventueel een spannende fotofinish tot de juiste winnaar leidt. Achteraf kun je alle uitslagen checken via de genoemde website.Net als de NTFU regelt ook de KNWU allerlei extra’s voor hun leden. Je kunt je via de bond met korting verzekeren, zowel je materiaal als een zorgverzeke- ring. Ze organiseren tal van opleidingen voor trainers, soigneurs, ploegleiders en meer. Daar is zelfs een aparte website voor: knwucampus.nl. Via je KWNU-licentie krijg je ook korting op de TrainingPeaks-trainingsapp en twee maanden gratis Strava. Overigens heeft de KNWU zelf ook een fraaie trainingsapp, Fondo.
Michael Kerkhof
25 mei 2021
Michael Kerkhof
25 mei 2021
Gerelateerd nieuws
KNWU gooit wedstrijd- en licentiestructuur op de schop: geen amateur- en sportklasse meer
24 oktober 2024 - Nieuws
Michael Kerkhof
Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.
Meer artikelen van Michael Kerkhof