De puntenkoers keert niet terug op het programma voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. En dat scheelt Marianne Vos een dilemma.

Door Rypke Bakker

“Ik wist dat de puntenkoers in de running was voor een terugkeer, maar ik hield er eerlijk gezegd geen rekening mee dat het daadwerkelijk zou gebeuren”, zegt Vos in gesprek met NUsport.

In 2008 in Peking was Vos de laatste olympisch kampioene op de puntenkoers. Vier jaar later in Londen was het onderdeel geschrapt.

Vrijdag meldde de Britse krant The Telegraph dat het onderdeel definitief ook niet in 2016 op de agenda staat, omdat het IOC heeft laten weten dat er geen wijzigingen komen in de onderdelen op de baan.

Twijfelen

Het uitblijven van een terugkeer van de puntenkoers verandert niets aan het programma van Vos. Tot de Spelen van 2016 richt ze zich op de weg en op het mountainbiken. Het baanwielrennen liet ze al eerder schieten.

“Het was de weg en mountainbiken óf de weg en de baan. En ik heb voor het eerste gekozen. Wegwielrennen, baanwielrennen en mountainbiken is te veel.”

“Maar ik denk dat ik wel weer was gaan twijfelen tussen mountainbiken en baanwielrennen als de puntenkoers was teruggekeerd op de olympische agenda. Dit scheelt me een dilemma.”

© NUsport/Rypke Bakker