Zoals je eerder hebt kunnen lezen hebben wij vanuit Fiets Magazine een samenwerking met JOIN Cycling. In het magazine beantwoordt Jim van den Berg iedere maand in onze rubriek Service Course een lezersvraag. De eerste lezersvraag: Waarom haal ik mijn wattages moeizamer met trainen op de smarttrainer dan met buiten fietsen? Is de FTP bij binnen trainen anders dan buiten?

Dit is een bekend fenomeen, dus troost je met de gedachte dat je niet de enige bent. In principe geldt sowieso dat wanneer je indoor altijd lagere vermogens fietst dan buiten, je inderdaad mag stellen dat de FTP in jouw geval binnen lager ligt dan buiten. De definitie van functional threshold power is namelijk het maximale vermogen dat je een uur lang kunt volhouden. Nu heb je op een slechte dag ook een wat lagere FTP dan op een goede dag en dat betekent niet dat je iedere dag je vermogenszones aanpast.

https://omny.fm/shows/juke-podcasts/fiets-de-podcast-40-met-jasper-schouten

Maar als je merkt dat je altijd lagere vermogens fietst binnen, dan is het helemaal geen gek idee met een lagere FTP te trainen dan buiten. Hiervoor zijn drie redenen aan te wijzen of misschien wel 3,5. In de eerste plaats meten niet alle vermogensmeters hetzelfde. Het kan dus eenvoudigweg zo zijn dat er een afwijking zit tussen je vermogensmeter op de fiets en die van je smarttrainer. Vermogensmeters hebben er ook moeite mee wanneer je je fiets uit een koude schuur haalt en op een warme zolderkamer gaat fietsen. Zorg dan dat je voor je rit de vermogensmeter goed kalibreert.

Ten tweede kunnen de temperaturen binnen nogal oplopen, waar niet tegenop te drinken valt. Het lichaam droogt dus uit en de prestatie vermindert. Hier heb je als dertiger misschien nog geen last van, maar op hogere leeftijd wel. Uit onderzoek blijkt een milde uitdroging van 1 procent van het lichaamsgewicht al een gemiddelde verslechtering van 5,8 procent op te leveren in een tijdrit van 5 kilometer bergop. Zonder een goede ventilator en de ramen wagenwijd open heb je dit in het laatste kwartier van je Zwift-race zo te pakken.

Statische fietsbeweging

De derde factor is dat de fietsbeweging op de smarttrainer wezenlijk anders is dan buiten. Met een goede smarttrainer heb je gelukkig niet meer de hoekige trapbeweging van de ouderwetse wheel-on-trainer, maar ook op een moderne fietstrainer is de fietsbeweging anders, namelijk statischer. Buiten kan de fiets een beetje van links naar rechts zwaaien, waardoor je je gewicht steeds iets boven het naar beneden gerichte pedaal kunt brengen. Je kunt hierdoor ook je bovenlijf nog beter inzetten om kracht op het pedaal te leveren. Je gebruikt binnen eigenlijk op een statische manier de hele tijd precies dezelfde spiergroepen, terwijl je buiten juist dynamischer fietst en ook bepaalde spieren heel kort rust kunt
geven in een net iets andere positie.

Er zijn genoeg wielrenners die indoor altijd last van hun knieën of heupen krijgen. Een rockerplate kan dan een uitkomst zijn. Vooral in het staand sprinten merk je vaak een enorm verschil tussen je beste sprintwaarden buiten vergeleken met binnen. Tot slot kunnen we niet om de mentale component van het binnenfietsen heen. Voor velen van ons is de afwezigheid van wind en snelheid niet bepaald een aanmoediging om alles te geven. Een langzaam bij je vandaan fietsend Zwift-peloton kan dan wel ineens wonderen doen…

Heb jij zelf een vraag? Stuur deze dan naar redactie@fiets.nl

Fiets heeft samen met JOIN een leuke aanbieding voor jou. Ontvang 2 maanden gratis bij een JOIN-abonnement.

Wat moet je doen:
1. Download de JOIN Cycling app in de App Store of Play Store
2. Open de app en meld je aan ZONDER abonnement of 14 dagen gratis proefperiode
3. Scan onderstaande QR-code
4. Train 14 dagen gratis met JOIN Cycling
5. Om deze 14 dagen gratis te starten worden geen bankgegevens gevraagd en de proefperiode stopt automatisch
6. Na 12 dagen kun je kiezen voor een 4-maanden abonnement, met 2 extra maanden gratis!

Spelregels:
– De proefperiode kan eenmalig per account worden geactiveerd
– De proefperiode is niet geldig als het huidige toestel al gebruikt is voor een proefperiode of abonnement
– De proefperiode is niet toe te passen op een lopend abonnement
– Als deze proefperiode niet wordt geactiveerd en je denkt dat deze actie wel voor je van toepassing is, neem dan contact op met JOIN Cycling – support@join.cc

Meer info kun je hier vinden.