“Armstrong werd in bescherming genomen na 2005, er vonden vergaderingen achter gesloten deuren plaats, waar alleen de directie en de president van het WADA bij waren”, vertelt Garnier aan het Franse radiostation Rfi.

“Het WADA had al jaren voor het USADA het onderzoek startte aan het werk kunnen gaan met de elementen die aanwezig waren, er was al veel wetenschappelijke informatie. De UCI en WADA hadden genoeg materiaal om een onderzoek te openen.”

Als gevolg van het omvangrijke rapport dat het USADA een maand geleden bekendmaakte, moest Armstrong zijn zeven Tourtitels inleveren en werd hij levenslang geschorst. Zowel de UCI als het WADA besloot niet in beroep te gaan.

Ongeschikt

Garnier, die zijn functie bij het WADA tussen 2000 en 2010 vervulde, vindt dat de UCI en het WADA niet de geschikte instanties zijn voor de strijd tegen doping.

“Het systeem werkt niet. Geen enkele grote dopingaffaire is onthuld door organisaties uit de sport zelf. Het is altijd de politie geweest die op iets stuitte. En in het geval van de zaak-Armstrong kwam er pas veel informatie boven tafel dankzij een federaal onderzoek. De sportwereld kunnen we niet vertrouwen.”

© NUsport