Volgende week gaan we de eerste testrit maken met de nieuwe Wahoo Elemnt, dus doken we nu alvast in de uitgebreide speclijst van het verse vlaggenschip van de Amerikaanse fabrikant van de bekende Kickr trainer.

In april worden de eerste computertjes uitgeleverd, maar ze zijn nu al wel te bestellen. Dat kan op de site van Wahoo en via diverse online fietsenwinkels. Waar de voorganger (de RFLKT) niets kan zonder smartphone, is de Elemnt een standalone fietscomputer met eigen gps-sensor aan boord. Daarmee kun je dus snelheid, afstand en tijd meten. Toch komt ook deze gadget pas echt tot leven als je hem koppelt aan een smartphone. En hoewel hij dus zonder telefoon te gebruiken is, is het configureren van alle instellingen eigenlijk alleen goed te doen als je wel een iPhone of Android toestel in je hand hebt. Dat instellen is super simpel te doen met de gratis Elemnt app van Wahoo. Bij de eerste keer starten van de app wordt je gevraagd de qr-code te scannen die de Elemnt op zijn scherm laat zien, het pairen zou daarna vlotjes moeten gaan (zie ook de video onderaan dit bericht).

Indrukwekkende specificaties

Een lijst met wat je niet kunt meten en delen zou waarschijnlijk korter zijn, maar hier komt ie…de indrukwekkende specslist van de Elemnt:

  • 2,7″scherm, zwart-wit voor het beste contrast (en dus zicht) bij zonnig weer
  • 57.5 x 90.5 x 21.2 mm
  • 100 gram
  • ANT+ & Bluetooth smart, te connecten met iOS, Android, speedsensor, cadans, hartslag, vermogen en zelfs een Oxygensensor
  • Zoom in/Zoom uit, waarmee je tijdens het fietsen de schermvelden kunt aanpassen. Van 2 tot wel 10 velden met data
  • Eigen GPS-sensor
  • Barometrische hoogtemeter
  • Android en iOS compatible
  • Wi-Fi
  • ELEMNT ButtonsRitten uploaden naar Strava & Trainingpeaks
  • Op het scherm kun je via livetracking zien waar je fietsmaten die ook een Elemnt hebben zich bevinden
  • Programmeerbare leds aan de zijkant
  • Waarschuwingen op het scherm als je berichten ontvangt op je smartphone of wanneer gebeld wordt
  • Batterijduur: 17uur
  • Werkt als afstandbediening voor de Kickr trainer

De Strava-integratie is cool, niet alleen worden je gereden ritten automatisch geupload, het werkt ook de andere kant op. Dus de routes die je al op Strava had staan worden naar de Elemnt toegestuurd. Met drie grote knoppen onderaan bedien je het apparaat tijdens het fietsen. Die zien er uit alsof ze groot genoeg zijn om ook met handschoenen te bedienen, dat zullen we vd week eens even uittesten.

Programmeerbare leds

De genoemde leds aan de zijkant kun je instellen om bijvoorbeeld te tonen in welke hartslagzone je rijdt, of om te knipperen als je boven of onder een door jou bepaalde waarde komt. Ook te gebruiken om aan te geven of je links of rechtsaf moet als je de Elemnt als navigatiesysteem gebruikt. Dat navigeren werkt met Open Street Maps, die worden meegeleverd op het toestel, erg fijn!

ELEMNT Profile Right

Als je in het bezit bent van een Shimano Di2 groep met de D-Fly knopjes kun je de Elemnt bedienen zonder je handen van het stuur te halen. Hetzelfde gaat op voor de Blips van de nieuwe SRAM eTap groep. Je kunt dan onder andere op het scherm de batterijstatus van je schakelsysteem tonen en zien in welke versnelling je rijdt.

Scherminstellingen

Er zijn drie hoofdschermen, kaart, training en klim. Je stelt de volgorde van de velden per scherm in, en vervolgens kun je in- en uitzoomen. De velden die je de hoogste prioriteit hebt gegeven verdwijnen het laatst tijdens het inzoomen. Bijvoorbeeld, je stelt in de trainingsmodus de volgorde op deze manier in: Afstand, snelheid, power, cadans, gereden tijd, actuele tijd. Als je dan inzoomt naar 2 velden zie je alleen afstand en snelheid, bij het uitzoomen komt eerst power er bij enz. enz. Mooi toch?! Je kunt maximaal 10 waardes op een scherm tonen, het minimum is 2.

Kost dat?

De Elemnt komt in de winkel als losse fietscomputer (€379,99) en als kit met een hartslagmeterband (Tickr), een cadansmeter en een speedsensor (€449,99). Mounts zijn helaas nog steeds niet universeel. Ook de Elemnt heeft weer een eigen type. Je krijgt er direct 3 meegeleverd als je een Elemnt bestel, 1 voor op de stuurpen, een tt-mount en een frontmount.

Zoals gezegd krijgen we de Elemnt volgende week te testen. We zullen snel met een verslag komen.

Zoals het een serieus bedrijf in digitale tijden betaamt, ook Wahoo maakt mooie intro video’s:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=n9icOLzPrRo]