Brian Cookson heeft flinke kritiek uitgeoefend op een mogelijke wijziging van de reglementen aangaande de nominatieprocedure bij de verkiezing van een UCI-voorzitter.

Volgens de Britse kandidaat-voorzitter is de huidige preses Pat McQuaid bezig met krampachtige pogingen om aan de macht te blijven.

De Maleisische wielerbond en de Aziatische wielerbond hebben een regelwijziging voorgesteld waardoor elke twee landen gezamenlijk een presidentskandidaat kunnen voordragen.

Nu moet een kandidaat nog door zijn eigen bond worden genomineerd of door de bond van het land waarin hij woonachtig is.

De Ier McQuaid, die in Zwitserland woont, wordt niet voorgedragen door de Ierse wielerbond en het is nog maar de vraag of de Zwitserse wielerbond hem nomineert. Als de nieuwe regels ingaan, kan hij rekenen op de steun van Marokko en Thailand.

“De poging om het nominatieproces te veranderen is een duidelijk teken van wanhoop”, stelt Cookson in een verklaring.

“Het is niet democratisch om tijdens het spel de regels te veranderen. Dat riekt naar een dictatuur. Geen wonder dat de fans en sponsors het vertrouwen in de UCI hebben verloren als een man aan de top van de organisatie een hele sport te kijk wil zetten om maar aan de macht te blijven.”

Duidelijke keuze

Cookson roept in herinnering dat hij niet de kans kreeg om zijn nominatie te verdienen middels de steun van andere bonden. “Het lijkt erop dat de verkiezingen worden gemanipuleerd. De strijd om een transparante, democratische organisatie is gaande. De keuze voor UCI-leden is nog nooit zo duidelijk geweest.”

Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden. Als ze wordt aangenomen gaat ze met terugwerkende kracht in.

McQuaid lag in de nasleep van de zaak-Armstrong onder vuur omdat de UCI te laks zou zijn geweest in de strijd tegen doping.

De Ier reageerde dinsdag al op de eerste, voorzichtige, kritiek van Cookson. 

“Niets heeft Cookson in de weg gestaan om interesse te tonen in het wielrennen over de hele wereld door lid te worden van andere bonden die hem meer nominaties op hadden kunnen leveren.”

“Ik respecteer echter dat zijn horizon niet veel verder strekt dan het Britse wielrennen en dat zijn thuis is waar zijn hart en ambities als kandidaat-voorzitter liggen.”

© NUsport